FOTO: Bobo
Nika Vajnhandl
Sre, 12.5.2021 10:08
Preverite, ali letos maturantska parada bo.

Ime Maturantska parada je blagovna znamka UrškePRO in je bila do sedaj v Sloveniji oziroma od leta 2005 v glavnem ime le za prireditev v Ljubljani. 

Od leta 2005 poteka v večini slovenskih mest in tujini prireditev pod imenom Europan Quadrille Dance Festival, ki je blagovna znamka Plesne zveze Slovenije, intelektualno zaščitena v Sloveniji in še več kot desetih evropskih državah. Na Plesni zvezi jo v Sloveniji poimenujejo »ulična četvorka«

Ulične četvorke tudi letos ne bo

Zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa plesne vaje za maturante trenutno niso dovoljene oziroma v skupinah manjših kot deset oseb.

Tako ulična četvorka tudi letos ne bo potekala v Sloveniji in tudi ne v drugih evropskih državah - Češka, Slovaška, Madžarska, Srbija, Makedonija, Hrvaška, Bolgarija, Bosna in Hercegovina in Črna gora.

Namreč, maturantje so ulične četvorke bili zaradi ukrepov v namen zajezitve koronavirusa, prikrajšani tudi že leta 2020.

Organizatorji

Organizatorji ulične četvorke pod okriljem Plesne zveze Slovenije so bili različni. V Sloveniji so bili organizatorji različne plesne šole, v tujini pa večinoma mestne uprave. Vsi organizatorji so bili združeni pod okriljem Plesne zveze Slovenije. Le »maturantska parada« v Ljubljani je potekala pod organizacijo UrškePro.

Maturantska parada v Ljubljani

Zaradi večletnih nesoglasij se je župan Zoran Janković leta 2019 odločil, da prireditev v Ljubljani ne zaupa več UrškiPro in je obljubil prireditev in finančno podporo Dijaški skupnosti Ljubljana - a pod drugim imenom. V letu 2020 se je Plesna zveza Slovenije kljub temu dogovarjala z Dijaško skupnostjo Ljubljana in jim predlagala, da se tudi »ljubljanska četvorka« priključi projektu Plesne zveze Slovenije.

Rudi Kocbek iz Plesne zveze Slovenije, pa tudi glavni koordinator ulične četvorke za Slovenijo in Evropo, za Ljubljanainfo tako komentira Maturantsko parado v Ljubljani:

»Prepričani smo, da nam bo uspelo po več kot 15 letih poenotiti prireditve v Sloveniji v dobro maturantov in brez delitev pri kateri plesni šoli plešejo. Ulična četvorka je unikaten dogodek v svetovnem merilu, ki združuje maturante evropskih držav, ne glede na politično, versko ali kakšno drugo prepričanje. In to je glavni moto Plesne zveze Slovenije. Zato smo odločno proti temu, da se sodelovanje na tej prireditvi dovoljuje le določenim oziroma mogoča drugim s plačilom. In to je bil glavni razlog večletnih nesoglasij prav v Ljubljani.«

Starejše novice