Bucimap poskrbi za dobre Instagram fotografije. Na zemljevid zapičimo buciko in delimo svoja doživetja (FOTO: Instagram profil Bucimap).
Ljubljanainfo
Tor, 11.5.2021 22:04
Slovenija skriva nemalo lepih kotičkov, ki smo jih zlasti med epidemijo začeli še bolj ceniti. Mlada Slovenca sta poskrbela za edinstveno nabiranje spominov s potepanj – z bucikami in malim zemljevidom Slovenije.

Ste že slišali za Bucimap? Gre za simpatični zemljevid Slovenije, na katerem lahko z bucikami označimo svoje potepe po Sloveniji.

Zaradi majhnosti ga lahko v nahrbtniku odnesemo na izlet in ob čudovitih prizorih Slovenije posnamemo fotografije, ki bodo zablestele na družbenih omrežjih. 

Idejo razvila mlada Slovenca, ki ju združuje ljubezen do potovanj

Ideja za poseben spominek Slovenije se je porodila mladima Štajercema Urški Franc in Aljažu Vaupotiču. Oba sta še študenta, Urška zaključuje diplomo iz turizma, Aljaž ima še nekaj obveznosti pri študiju računalništva in matematike.

Podjetni par združuje ljubezen do potovanj, izletov, kampiranj in športnih aktivnosti na prostem. Prav tako rada skrbita za rastline oziroma, kot jih sama imenujeta, »njuno sobno džunglo«.

Uživata tudi v testiranju še nepoznanih receptov tujih kuhinj. »Ko se en drugega naveličava, gre Urška v gasilski dom, Aljaž pa sestavlja LEGO kocke,« se hudomušno opisujeta.

Pred epidemijo sta Urška in Aljaž veliko potovala po tujini. Urška si je v začetku lanskega leta na steni zaželela zemljevid sveta, na katerem bi lahko označila vse države, ki sta jih obiskala. 

Epidemija onemogočila potovanja v tujino, a rodila se je podjetniška ideja

»Marca sva kar en za drugim prejemala maile z odpovedanimi letalskimi leti. Sprva sva seveda bila zelo razočarana, a sva 'stvari vzela v svoje roke' in se odločila, da bova v tem letu raziskovala domačo Slovenijo,« sta povedala. 

»Ker sva bila ravno v procesu izdelave zemljevida sveta, sva mimogrede izrezala še zemljevid Slovenije in še isti dan ugotovila, kako zelo fotogenična je ta naša 'kura',« razlagata. Takoj po odprtju občin sta se lotila raziskovanja Slovenije. 

Fotografije 'kure' začela objavljati na Instagramu, takoj prejela vzbudila veliko zanimanja

Kmalu se jima je porodila ideja o Instagram profilu, na katerem bi delila fotografije iz različnih lokacij in nasveti za odkrivanje manj znanih lokacij. Začela sta objavljati fotografije, na katere sta vključila tudi njun mali zemljevid, ki sta ga poimenovala Bucimap. 

Takoj so začele deževati pohvale: »Že prvi teden sva prejela komplimente v smislu: 'Kako dobra ideja', 'Kje sta kupila ta izrez?'. Takrat sva začela spoznavati, da bi ta izrez lahko predstavljal zelo zanimiv spominek Slovenije.«

Bucimap nosi v nahrbtniku že več kot 200 popotnikov

Po raziskovanju trga sta ugotovila, da podobnega izdelka v Sloveniji še ni in takoj zavihala rokave in »šla v akcijo«. »Sledilo je veliko kreiranja, raziskovanja … Vzporedno sva še naprej hodila na izlete, objavljala na družbenih omrežjih,« pojasnjujeta.

Oktobra lani sta zagnala spletno prodajo in kljub epidemiji naletela na izjemno pozitiven odziv: »Kljub ponovnim omejitvam, zaprtimi nastanitvenimi in gostinskimi objekti, muzeji in trgovinami, je prodaja presenetljivo dobro stekla, Bucimap ima v nahrbtniku trenutno že več kot 200 popotnikov.«

Trenutno na voljo Bucimap popotnik in zbiralec

Za vse, ki radi vandrajo po Sloveniji, sta trenutno na voljo dva izdelka. Prvi je »Bucimap popotnik«, zemljevid v velikosti razglednice, ki je namenjen temu, da ga popotnik da v nahrbtnik in odnese s seboj. Tako je pripravljen za fotografiranje na čudovitih lokacijah.

Drug izdelek je »Bucimap zbiralec«, s katerim lahko okrasimo steno v svojem stanovanju. Omogoča nam, da na enem mestu z bucikami označimo vse lokacije, ki smo jih obiskali. Zemljevidu lahko dodamo fotografije, račune, vstopnice in opise. 

»Cilj je, da smo kar se da kreativni in si na nek svoj način zberemo spomine, ki se jih želimo spominjati,« pravita Urška in Aljaž.  

Idej in načrtov za prihodnost imata še veliko

Podjetna Slovenca pojasnjujeta, da imata še veliko načrtov za prihodnost, a ti zaenkrat ostajajo skrivnost. Njun glavni cilj je »še naprej objavljati na socialnih omrežjih, deliti nasvete, motivirati ljudi k raziskovanju naše čudovite dežele, graditi skupnost.« 

Pojasnjujeta, da se želita v mesecu maju dogovoriti s čim več trgovinami na turističnih lokacijah, da bi njun Bucimap našel mesto na njihovih policah. 

Odkrila že veliko skritih kotičkov in dežele na sončni strani Alp

Urška in Aljaž sta med vandranjem po Sloveniji odkrila že kar nekaj kotičkov, ki so jima še posebej pri srcu. »Izpostavila bi Martuljške slapove, slap Orglice, Zelence ob petih zjutraj, ko tam ni gruče ostalih turistov, Trupejevo poldne, Pokljuško sotesko,« naštevata navdušena popotnika.

»Posebno mesto pri nama pa ima ribnik Zgornja Pristava – tega sva lahko obiskovala tudi v času zaprtih občin,« še dodajata. 

Štajerca vsem svetujeta, naj se usedejo na kolo, avto ali vlak, s seboj vzamejo sebi ljube osebe in naslednjič namesto levo (kot pravi navigacija) zavijejo desno: »Tako lahko najdemo tiste najbolj skrite in čudovite kotičke.«

Starejše novice