STA
Tor, 25.1.2022 18:11
V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana se je letos zgodilo več kot 140 vdorov okužb z novim koronavirusom, skrbi jih tudi gripa.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so letos našteli že več kot 140 vdorov okužb z novim koronavirusom na različne oddelke, samo danes osem, je povedala Tatjana Mrvič iz bolnišnice. 

Organizacija dela je zelo zahtevna, tudi zato, ker za covidom-19 zbolevajo tudi zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Mrvičeva je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi pojava gripe.

Zbolevajo po sprejetju v bolnico

Situacija v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je precej resna, veliko je okuženih pacientov, ki prihajajo na vrata urgentne ambulante, poleg tega so težave tudi zaradi tega, ker bolniki za covidom-19 zbolevajo po sprejetju v bolnišnico, je v današnji izjavi za javnost razmere v največji slovenski bolnišnici opisala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Tatjana Mrvič.

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Jože Golobič pa je povedal, da imajo danes - poleg oddelka DTS, ki je primarno namenjen zdravljenju covidnih bolnikov, ter Bolnišnice dr. Petra Držaja in infekcijske klinike - v rdečih conah po oddelkih še dodatno 65 covidnih bolnikov, ki niso bili sprejeti zaradi primarne covidne diagnoze, ampak zaradi druge, kasneje pa so pri njih ugotovili še okužbo z novim koronavirusom.

Pri tem vseh ne selijo na DTS, ker gre tudi za bolnike, ki morda v DTS ne bi mogli biti optimalno obravnavani, je pojasnil Golobič. 
Zagotovil je, da pa ostaja njihova zaveza, da bodo vsi bolniki deležni obravnave in da če med ali tik pred obravnavo diagnosticirajo covid-19, bolnik zaradi tega ne bo deležen nič manjše ali slabše obravnave.

Zbolevajo tudi zaposleni

Organizacija dela je že zaradi vdorov okužb na oddelke zahtevna, poleg tega imajo s kadrom težave tudi zato, ker za covidom-19 zbolevajo tudi zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. 

Od 1. januarja dalje so našteli že več kot tisoč obolelih, viri okužb pa so po besedah Mrvičeve v domačem okolju.

Zaradi okužb z novim koronavirusom in karanten je bilo danes dopoldne odsotnih okoli 600 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, od tega je 489 okuženih, 105 pa jih je v karanteni, je povedal Golobič.

Skrbi jim povzroča tudi gripa

Trenutno imajo po besedah Mrvičeve zaradi covida-19 hospitaliziranih 225 odraslih bolnikov, nekaj covidnih bolnikov je tudi na pediatriji. Se pa številke zelo hitro spreminjajo.

Tudi ona je poudarila, da se na vseh oddelkih trudijo narediti vse, kar je potrebno. 

Tako da ne glede na covid-19 teče akutna obravnava onkoloških bolnikov oziroma operacije onkoloških bolnikov, prav tako poteka transplantacijska dejavnost.

Sicer pa jih v Univerzitetnem kliničnem centru precej skrbi tudi gripa. V zadnjem tednu so imeli 17 potrjenih primerov, zaenkrat samo v pediatrični populaciji. 

»A je pričakovati glede na širjenje virusa, da bo tudi gripa počasi udarila, kar pomeni, da bodo še dodatni problemi glede tega,« je danes dejala Mrvičeva.

Starejše novice