Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sob, 24.6.2023 08:00
Poletje je tukaj z njim pa tudi vroči dnevi. Iščete osvežitev v naravi in ne najdete ideje? Zbrali smo nekaj krajev in parkov, kamor se lahko skrijete pred poletno vročino.

Eden izmed priljubljenih kotičkov v naravi je piknik prostor ob reki Savi. 

Nahaja se v bližini mesta in je odličen kraj za druženje, sprostitev, rekreacijo, izobraževanje in aktivni oddih. Poleg piknik prostora še prostor ponuja otroško igrišče, malo živalsko farmo, kolesarske in pešpoti ter konjeniške dejavnosti.

Piknik na idilični lokaciji

Vsak piknik prostor sprejme do 20 oseb, opremljen je z zidanim žarom, mizami in klopmi, vsi prostori pa imajo tudi skupno vodo in stranišča.

Ob prostorih pa je tudi igrišče za odbojko na mivki, za katerega je potrebna predhodna rezervacija termina in velik travnat prostor za različne športne aktivnosti.

Odlične piknik lokacije so na priljubljeni Rekreacijski in izobraževalni površini ob reki Savi, ki poteka od Tomačevega do Sneberij.

Površine so namenjene otrokom ter ostalim prebivalcem regije, obiskovalcem in turistom, območje je dostopno tudi za gibalno ovirane.

Pred vročino se skrite v mestne parke

Po Ljubljani je razporejenih kar nekaj otroških igrišč, kjer drevesa nudijo senco za bolj prijetno preživljanje časa v vročih dneh in igranje na kakovostnih igralih.

Kot so zapisali na spletni strani Mestne občine Ljubljana, so večja igrišča, ki ponujajo dovolj sence, naslednja:

Igrišče v parku Slovenske reformacije in tudi na več manjših igriščih: Brajnikova, Črtomirova, Zajčja dobrava, Bloudkov park 1, Zaloška, Adamičeva 6, Šišenska, Kneza Koclja, Celovška 106, Na jami (tri igrišča), Kumrovška, Tesovnikova, Lubejeva, Hotel Park in Luize Pesjakove.

Priljubljeno poletno igrišče se nahaja v parku Kodeljevo. 

Parki v okolici Ljubljane nudijo tako prostore za piknike kot tudi za športne aktivnosti.

V parku Vič lahko najamete piknik prostor Svoboda in se s prijatelji ali družino pomerite v odbojki na mivki.

Tudi drugi parki v okolici Ljubljane ponujajo naravno zavetje in sprostitev v naravi.

Obiščete lahko:

Park Šiška, Zalog, Ježica, Rudnik, Šentvid, Stožice. 

Osvežite se v bližnjih kopališčih in jezerih

V Ljubljani in okolici pa se v vročih poletnih dneh lahko ohladite v bližnjih kopališčih. 

Vročini se lahko izognete na kopališču Tivoli, ki je v neposredni bližini centra mesta Ljubljane. Glavne dejavnosti objekta so bazeni, fitnes in vodene vadbe ter savne. Lahko pa se zabavate tudi na zunanjem igrišču za mali nogomet, balinišču, Skate parku Tivoli in na Teniških igriščih Tivoli.

Odprto je tudi najstarejše ljubljansko mestno kopališče Kolezija in pa Kodeljevo.

Poletno osvežitev lahko poiščete tudi ob Ljubljanici in Savi, kjer sta urejeni plaži Sava ter Muste.

Če ste naveličani mestnega vrveža, se lahko odpravite na hladno osvežitev v bližnja jezera.

  • Iški vintgar

Le kratka vožnja z avtom nas pripelje iz Ljubljane do Iškega vintgarja – soteske, ki je nastala zaradi potoka Iška. Leži pod Krimom, potok pa se vanjo steka iz Bolške planote. Zaradi razvejanosti in košatosti gozda je temperatura tam vedno nekoliko nižja, zato ne bodite presenečeni, če vam bo hladno celo v največjem vročinskem valu.

Ob strugi lahko najdete tolmune in se ohladite v čisti hladni vodi. 

  • Gradiško jezero 

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica, ki je tudi eno izmed najmlajših jezer v Sloveniji. Nastalo je med gradnjo štajerske avtoceste, zato ni presenetljivo, da še ni preplavljen z ljudmi, saj je zaradi svoje mladosti pravi neodkriti zaklad.  

Jezero je veliko in ponuja kar nekaj sence, v bližini pa se nahaja prijeten lokal.

  • Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero je umetno akumulacijsko jezero na reki Savi pri Zbiljah. Postalo je priljubljena izletniška točka, ki nudi razne turistične aktivnosti, ob njem se je razvila tudi vas Zbilje. V Zbiljah lahko najdemo izposojevalnico kanujev in čolnov, kavo pa lahko spijemo v prostornem baru.

Ob jezeru lahko najdemo urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike.

  • Kopališče na Sori 

Vasica Goričane pri Medvodah skriva kopališki biser. Nad jezom pri tovarni papirja najdemo kopališče z lepo urejenim parkiriščem in travnatim nabrežjem, od koder brez težav dostopimo do vode. Tam lahko najdemo odmik tudi od ljudi, saj kraj ni pretirano obljuden, morda zaradi pomanjkanje sence.

Voda je čista in primerne globine za mirno kopanje.

Ljubljanski ledenik

Sicer pa ljubljanska občina predstavlja nov projekt Ljubljanski ledenik, ki so ga pripravili v sodelovanju z Inštitutom za zdravje in okolje in katerega namen je ozaveščanje javnosti o problematiki vročinskih valov. Omenjen projekt bo potekal do oktobra 2023.

Ob okviru projekta so po mestu namestili plakate s sporočili, ki opozarjajo na preventivne ukrepe in ustrezna ravnanja v času vročine.

Nataša Jazbinšek Seršen, vodja oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana izpostavlja, da si na Mestni občini Ljubljana vseskozi prizadevajo za visoko kakovost življenja meščank in meščanov.

»V vročih poletnih mesecih poudarjamo pomen zelenih površin, ki jih je v mestu veliko in jih še širimo, zasajamo nova drevesa, ozelenjujemo avtobusne nadstrešnice, širimo območje za pešce, ki bo kmalu obsegalo že 19 hektarjev.

Ker se tudi v Ljubljani soočamo z vročinskimi valovi, ki prinašajo tveganja posebej za skupine, kot so starejši, kronični bolniki in dojenčki, so preventivne, ozaveščevalne akcije, kot je Ljubljanski ledenik, zelo pomembne in z veseljem sodelujemo pri njihovi izvedbi.«

Tomaž Gorenc, direktor Inštituta za zdravje in okolje poudarja, da si s projektom Ljubljanski ledenik prizadevajo ozaveščati in spodbujati izvajanje preventivnih ukrepov v času vročine ter izboljšati kakovost življenja v vse bolj vročem okolju, še posebej med ranljivejšimi skupinami.

Starejše novice