Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 31.3.2021 15:44
Ali tretji val res ne bo tako hud, kot prva dva?

Prostovoljci bolničarji Rdečega križa so danes zadnjič pomagali v UKC Maribor, ki ga je danes s štabom civilne zaščite obiskal predsednik Borut Pahor. V ostalih slovenskih bolnišnicah njihove pomoči niso potrebovali že prej. »Sprostili smo že vse bolničarje razen v UKC Maribor, tako da so tudi oni malo zadihali, pa ne samo oni, tudi njihovi delodajalci, ker to so vsi prostovoljci,« je danes v Mariboru povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Gasilci in drugi prostovoljci struktur zaščite in reševanja naj se vključijo v strategijo cepljenja

Tako kot bolničarji Rdečega križa so v prvih vrstah pogosto tudi prostovoljni gasilci, ki prvi prihitijo na pomoč ob požarih ali prometnih nesrečah, a za razliko od zdravstvenih delavcev še niso bili cepljeni. Zato je bilo na sestanku regijskega štaba civilne zaščite slišati jasen poziv k spremembi strategije cepljenja.

»Da se v to strategijo vključijo tudi cepljenja struktur zaščite in reševanja na lokalni ravni,« je povedala Ivanka Grilanc, vodja Izpostave Uprave za zaščito in reševanje Maribor.

Če bo potrebno, bodo pomagali z vsemi razpoložljivimi močmi

Civilna zaščita sicer v tretjem valu ne pričakuje takšnih obremenitev, kot v prvem in drugem valu, a so vse strukture kljub temu v pripravljenosti. »Če bo potrebno pomagati v večji in širši obliki ponovno, bog ne daj z bolničarji Rdečega križa ali čim drugim, bomo seveda tudi to organizirali in pomagali,« je povedal Srečko Šestan.

Zaključno obdobje soočanja s koronavirusom, a konca ni mogoče določiti do tedna natančno

Predsednik Borut Pahor je po dananšnjem obisku v Mariboru, ki ga je opravil na povabilo civilne zaščite izpostavil, da je po posvetu s strokovnjaki, ki ga je opravil minuli konec tedna prepričan, da se epidemija vendarle bliža h koncu.

»Ne morejo rečti do tedna natančno, kdaj jo bomo ob potrebni precepljenosti tudi dokončno zaključili, vendar drži mnenje strokovnjakov, da smo nekako v zaključnem obdobju soočanja s koronavirusom,« je povedal Pahor.

Ob prebolelosti in precepljenosti upanje, da ne bo več tako hudo

Tudi direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič ima v premagovanje koronavirusa zdaj več upanja, kot v prvem in drugem valu, ko je covid-19 prebolelo že skoraj 60 odstotkov stanovalcev. »Če k temu dodamo še vse cepljene stanovalce, ki jih je okrog 220, je precepljenost zdaj tako velika, skupaj s prebolelimi stanovalci, da enostavno tveganja ni več tako velikega,« pravi Slavič.

Edine tri okužbe, ki so trenutno prisotne v domu, so vanj vnesli novi stanovalci, ki so bili ob vselitvi brez simptomov in so prva dva tedna preživeli v sivi coni.

Starejše novice