Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 8.6.2023 09:29
V Katoliški cerkvi obeležujejo praznik svetega rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo.

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Ob tem se spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verskega obreda.

Ker je telovo med drugim v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem dela prost dan, je mogoče ponekod pričakovati močno povečan promet.

Praznik svetega rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V cerkvi ga obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči.

Za evharistijo so se v zgodovini cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz zapisa v Svetem pismu, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva eno bolj razpoznavnih znamenj kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

Ker je v nekaterih sosednjih državah danes dela prost dan in se bodo mnogi odločili za prost podaljšan konec tedna, na policiji ponekod v državi pričakujejo močno povečan promet, predvsem na cestah iz smeri Avstrije in Italije v smeri proti Hrvaški.

V nasprotni smeri je mogoče povečan promet pričakovati v nedeljo.

Starejše novice