Fotografija je simbolična.
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 17.5.2022 10:03
Na Karlovški cesti so odstranili znak za prepoved kolesarjenja.

Ljubljanska kolesarska mreža je na družbenem omrežju Facebook sporočila, da je ljubljanska mestna občina naredila prvi korak k ustvarjanju boljših pogojev za kolesarjenje v središče Ljubljane iz jugovzhodne smeri. Na Karlovški cesti so namreč odstranili prometni znak, ki je prepovedoval kolesarjenje.

»Včasih so napredki komaj vidni in zelo majhni ... Odstranitev znaka za prepoved kolesarjenja na Karlovški cesti je tak primer. Gre za prvi, mini korak k ustvarjanju pogojev za kolesarjenje v središče Ljubljane iz jugovzhodne smeri - čeprav govorimo šele o čistih osnovah, kot je legalizacija kolesarjenja, brez skrbi, da fašeš položnico,« so zapisali.

Foto: Ljubljanska kolesarska mreža

Glavna vpadnica sovražna do kolesarjev?

Naslednji in ključen korak vidijo v načrtovanju varnih kolesarskih površin na Karlovški in Zoisovi cesti. Želijo si tudi nadgradnje kolesarskih površin na Dolenjski cesti. »Seveda obstaja alternativa, ob dolenjski železnici in čez Špico, a to ne pomeni, da lahko pustimo glavno vpadnico v mesto sovražno kolesarjem,« se glasi njihov zapis.

Meščani vidijo nevarnost tudi v semaforju za kolesarje ob Trgu mladinskih delovnih brigad. V pobudi, ki jo je eden od meščanov naslovil na ljubljansko mestno občino, je zapisal:

»Lepo ste prenovili Trg mladinskih delovnih brigad, toda semafor za avte na Bleiweisovo ima na svoji desni še semafor za kolesarje. Na tem mestu je na mnogih semaforjih luč za absolutno prednost na desno. Obstaja nevarnost, da kakšen nepozoren voznik avta to zamenja in spelje.«

Nov prostor za pešce in kolesarje

Občina glede semaforja ne namerava ukrepati, se pa lahko mestni kolesarji veselijo prenovljenega drugega dela Ljubljane. Včeraj so se začela gradbena dela, v sklopu katerih bo novo podobo dobila Čufarjeva ulica, ki obljublja novo podobo in bolj kakovosten prostor za pešce in kolesarje. Dela bodo končana predvidoma marca 2023.

V sklopu trajnostnega razvoja bodo urejene površine za kolesarje in pešce, položili bodo novo tlakovanje, ohranili drevored, izboljšali rastne pogoje in zasadili novo zelenje, namestili klopi in stole, fontano in pitnik. Uredili bodo tudi vso pripadajočo infrastrukturo.

Starejše novice