Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 9.3.2022 16:16
Energetika Ljubljana je leto 2021 končala v izgubi. To je posledica visokih borznih cen plina, ki jih niso v celoti prevalili na porabnike.

Višje cene zemeljskega plina in s tem ogrevanja so prizadele proračun marsikaterega gospodinjstva. Dnevna nabavna cena zemeljskega plina se je na evropskem referenčnem trgu od januarja do decembra 2021 namreč povišala celo za več kot 900 odstotkov. 

A v Energetiki Ljubljana se podražitve na svetovnem trgu niso v celoti prenesle na njihov cenik zemeljskega plina za končne odjemalce. 

Energetika Ljubljana je kljub močnim podražitvam cen na mednarodnih plinskih trgih lani vztrajala pri eni od najnižjih cen zemeljskega plina za odjemalce. Visokih cen plina na evropskih trgih namreč niso želeli prevaliti na porabnike.

Kot poročajo Finance, so leto zato končali s 6,5-milijonsko izgubo.

Izguba izključno zaradi poslovanja z zemeljskim plinom

Del razlogov za visoke cene plina so tudi dragi emisijski kuponi, navajajo Finance. Kot je povedal direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, kuponi bremenijo gospodinjstva, ki so priključena na daljinsko ogrevanje, ne pa gospodinjstev, ki se ogrevajo na zemeljski plin. 

V Energetiki so si med drugim pomagali tako, da so v toplarni v Šiški drag plin deloma nadomestili z uporabo ekstra lahkega kurilnega olja.

Izgubo bodo pokrili z nerazporejenimi dobički iz prejšnjih let

Zaščita porabnikov pred previsokimi cenami se je pokazala v bilanci Energetike. Leto 2021 so namreč končali s 6,5-milijonsko izgubo. Lozej je za Finance pojasnil, da je takšen rezultat izključno zaradi opisanega poslovanja z zemeljskim plinom.

Lozej pojasnjuje, da bodo izgubo pokrili v okviru ustanovitelja Energetike Javnega holdinga Ljubljana z nerazporejenimi dobički iz prejšnjih let.

Aprila bodo dvignili ceno zemeljskega plina

Kot pojasnjujejo v Energetiki Ljubljana, se cenovni pretresi na trgu z zemeljskim plinom v primerjavi z zadnjimi meseci minulega leta, ko je cena dosegla tudi rekordno 900-odstotno povišanje, vsaj malo umirjajo. A dodajajo, da še vztrajajo na okoli 300-odstotnem povišanju v primerjavi s ceno iz januarja 2021. 

»Trenutno se borzne cene plina gibajo med 70 in 80 evri za megavatno uro in s tem še naprej povzročajo nevzdržnost obstoječih cen na strani dobaviteljev, tudi Energetike Ljubljana,« so zapisali. 

S 1. aprilom bo družba tako morala ponovno spremeniti redni cenik, in sicer z obstoječih 39,90 evrov za megavatno uro na 48,5 evrov za megavatno uro.

Pričakujejo, da bo Evropska unija našla ustrezne rešitve

V Energetiki Ljubljana dodajajo, da si vseskozi prizadevajo, da na najboljši način zmanjšujejo učinke energetske krize na povišanje cen do končnih uporabnikov njihovih storitev in s tem zaščitijo najranljivejše skupine odjemalcev. 

»Breme nevzdržnih cen zemeljskega plina žal še vedno leži na dobaviteljih in uporabnikih, zato pričakujemo, da bo Evropska unija le našla ustrezne rešitve, s katerimi bo lahko čim prej, vsekakor pa pred začetkom nove ogrevalne sezone izboljšala stanje na trgu,« so sporočili. 

Pri tem mislijo na skupen nastop in nabave zemeljskega plina ter oblikovanje obveznih rezerv plina v Evropski uniji.

Starejše novice