Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 1.4.2022 19:00
Fabula v mesec april vstopa z branjem romana Črna mati zemla in Mlado Fabulo.

Fabula nadaljuje serijo literarnih branj

S predstavitvijo romana Črna mati zemla hrvaškega avtorja Kristiana Novaka Festival Fabula nadaljuje serijo literarnih branj v okviru Fabulinega izbora.

Virtualni pogovor z avtorjem tega družbenega romana, ki je hkrati psihološka kriminalka, kvazidokumentaristična proza in literarizirani esej, bo potekal v prvem tednu aprila v knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu, vodil pa ga bo Muanis Sinanović.

Kdo je Kristian Novak?

Kristian Novak je sicer stari znanec Fabule, saj je na festivalu gostoval že leta 2020 z romanom Cigan, vendar najlepši, tokrat pa se predstavlja s pretresljivim besedilom o strahu in upanju, nenavadnem prijateljstvu in strašanski osamljenosti. In neverjetnem pogumu.

Roman odlikujejo spretno premrežena pripovedna struktura, posebna ozračja in izredna jezikovna mimetičnost, pripoveduje pa močno in mestoma mučno zgodbo o uspešnem mladem pisatelju, ki skuša odpraviti ustvarjalno in ljubezensko blokado.

»Kristian Novak je med vrstice svojega romana Črna mati zemla ujel vse, kar je v nas najlepšega in najbolj groznega. To je zgodba o spominjanju, pogrešanju, babici, ki poskoči vsakič, ko na televiziji zagleda Josipo Lisac, mravljah, ki ustanavljajo partijo, in reki, ki nas bo vse požrla. Kako bi si pa vi razložili smrt, če vam je ne bi nihče pojasnil?« je zapisala Tamara Mateša, ki je roman uvrstila v Fabulin izbor, v katerem je sicer šest naslovov domačih in tujih avtorjev v slovenskem prevodu.

V izboru tudi druge knjige

Poleg Novaka so v izboru še pesniška zbirka Namreč Milana Jesiha, esejistični roman Zakaj ne pišem? Dijane Matković, kratkoprozna zbirka O ljubezni hrvaške avtorice Nore Verde, pesniški prvenec Rane rane Anje Novak in novela Bridkost je stvar s peresi angleškega pisatelja Maxa Porterja.

Knjige, ki jih prepoznamo po posebni nalepki Fabulin izbor, so bralcem na voljo v knjigarnah in knjižnicah po vsej Sloveniji.

Vikend z Mlado Fabulo

V soboto, 2. aprila, bo v okviru programa Mlada Fabula akademska slikarka Nika Rupnik v Društvu slovenskih pisateljev vodila ustvarjalno delavnico, na kateri bo predstavila japonsko tehniko kintsugi.

To je tehnika popravljanja keramike s pozlačenim lakom, ki sprejema zlome keramike in jih poudarja, namesto da bi jih prekrivala, popravljeni izdelki pa so pogosto še lepši od izvirnih, saj so edinstveni.

Vizualna umetnica Nika Rupnik je navdih za delavnico, ki je namenjena otrokom v starosti 10 do 15 let, črpala iz japonske kulture, ki poleg tradicije poudarja tudi pomen ohranjanja igrivega duha: »Razbitine bodo postale del nečesa novega, mi pa se bomo potopili v svet oddaljene ustvarjalne japonske tradicije, ki ga bomo vezali tudi na roman japonske avtorice Mieko Kawakami Vsa moja poletja.«

Prijave na delavnico: [email protected]

Literarni potep po Ljubljani

V sklopu programa Mlada Fabula festival namenja pozornost tudi najmlajšim bralcem in jih nagovarja k vstopu v svet literature.

V nedeljo, 3. aprila, ob 11. in ob 15. uri se bodo udeleženci delavnice, namenjene otrokom od 8 do 11 let, z mentorico Anjo Koželj sprehodili po mestu in pri tem skozi igro in pogovor spoznavali nekatere literate in druge umetnike, ki so povezani z Ljubljano.

Otroci bodo ob korakanju skozi lastno domišljijo spoznavali literarno zgodovino Ljubljane in njene zgodbe ter pri tem soustvarjali zgodbo, ki jo bodo skupaj natisnili in povezali v knjižico.

Prijave na delavnico: [email protected] 

Starejše novice