Foto: Žan Osim
Ljubljanainfo
Tor, 28.3.2023 16:00
Ob začetku prodaje Pohorske šunke smo poklepetali s Filipom Flisarjem.

Ljubitelji šunke in podporniki mariborskega športnika so minulo nedeljo lahko prvič poskusili Pohorsko šunko – mesni izdelek, ki nastaja pod istoimensko znamko mariborskega športnika Filipa Flisarja. Degustacija in prodaja je bila pred Vinoteko Deliz.

Ob začetku prodaje smo s Filipom spregovorili nekaj besed in se poglobili v zgodbo o šunki, ki je nastajala v pretekli polovici leta. 

Zgodba o šunki se je začela pisati že leta 2015, bistveno prej, kot je bila ideja o lastnem izdelku sploh na obzorju. Takrat je Filip Flisar v Kreischbergu postal svetovni prvak, po prihodu v cilj pa ga je novinarka presenečeno vprašala, kako mu je uspelo v zadnjih metrih proge priti s tretjega na prvo mesto.

Filip je v borbenem duhu v svojem stilu odgovoril: »Pohorske šunke so zašpanale na kuclih in to je to, ne.«

Takrat si seveda ni predstavljal, da se bo ta izjava pri ljudeh tako zasidrala.

Ideja se je rodila spontano

Ideja o lastnem mesnem produktu je prišla šele lani in popolnoma spontano.

»Pred tem v tej smeri sploh nisem razmišljal. Naključni gospod je nekega dne prišel do mene v kavarni in me vprašal, zakaj pohorske šunke ne zaščitim in ustvarim blagovne znamke. Takrat sem začel o tem resneje razmišljati, pol leta kasneje pa je izdelek na mizi,« se spominja Flisar.

Mineva tretje leto, odkar je Flisar naznanil konec svoje športne kariere, po tem je v njegovem življenju nastala »luknja«, ki jo je zdaj zapolnila Pohorska šunka.

»V športni karieri se ti ogromno dogaja, ko pa z njo zaključiš, nastane neka praznina. Svetovni prvak nisem postal tako, da bi ležerno gledal na življenje – šlo je za borbenost, predanost in željo po najboljšem. Čeprav tokrat adrenalin ni tako prisoten pa lahko vseeno primerjam občutke in cilje s tistimi izpred leta 2020. Pohorska šunka je odslej eno izmed gonil mojega življenja,« priznava svetovni prvak.

»Še dobro, da nisem vedel, kako zahtevna bo pot do izdelka«

Čeprav pol leta ni dolga doba za izdelavo lastne blagovne znamke, ki je povezana z mesnopredelovalno industrijo, Flisar priznava, da je bila pot težka.

»Če bi se takrat zavedal zahtevnosti takega projekta, ne bi imel jajc za soočenje s takšnim podvigom. Razvijanje blagovne znamke, grafične podobe, prodajne mreže, recepture – vse to so izzivi, ki se jih mnogi, vključno z mano, ne zavedajo, dokler se z njimi ne soočijo,« pravi Flisar in se spominja raziskovanja, ki je bilo potrebno za končni izdelek: »V Univerzitetni knjižnici Maribor sem iskal stare zapise o Pohorju, da sem »v nulo« spoznal, kako so delali v starih časih. Na podlagi tega sem se odločil za sestavine, kot so jerebika, brin in brusnice – na Pohorju raste marsikaj, a vse seveda ne paše v šunko.«

»Občutki ob začetku prodaje so težko opisljivi. Zame je to čustven dogodek, potočil sem tudi kakšno solzo veselja. Ko se je danes odrezal prvi kos šunke, se mi je od srca odvalil velik kamen. Nasmehi na obrazih ljudi pa so potrditev, da smo delo opravili odlično,« iskreno pove Flisar in doda, da lahko v prihodnosti pričakujemo še več izdelkov pod blagovno znamko Pohorska šunka, ki po kvaliteti ne bodo odstopali od prvega produkta: »Tako kot v športu, tudi v hrani ni bližnjic do uspeha. Tega se bom držal, v katere vode pa me bo pot zanesla pa še ne vem.«

»Na najkrajši način bi Pohorsko šunko opisal kot balans pohorskih okusov«

Pohorska šunka nastaja v sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Rače, kjer jo je, tako kot v Vinoteki Deliz ter mesnicah Rovtar v Ajdovščini in Kopru, mogoče tudi kupiti. Dostava na dom je zaenkrat omogočena preko spletne strani gajbica.si.

Flisar poudarja, da gre za zares izjemen produkt, ki je vreden denarja in ne zgolj izdelek, na podlagi katerega izkorišča svoje ime.

O svojih prehranskih navadah je Flisar dejal: »Šunke sem imel vedno rad, jem jo čez celo leto in ne le za veliko noč. To ne rabi biti praznična jed – zato sem tudi želel narediti šunko, ki je zares odličnega okusa. Na najkrajši način bi jo opisal kot balans pohorskih okusov« 

Starejše novice