Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 28.3.2023 14:36
Še pred nekaj dnevi smo lahko uživali v prijetnem spomladanskem vremenu, sedaj so pa temperature ponekod ponovno padle pod ničlo. Vremenoslovci napovedujejo nevarnost pozebe.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje so se najnižje jutranje temperature danes gibale med minus štiri in eno stopinjo Celzija. 

»Temperature zraka pred nekaj dnevi so bile podobne že skoraj zgodnjim poletnim, že jutri pa bodo povsem zimske, saj se bodo v večjem delu Slovenije spet spustile pod ničlo,« so opozorili pri Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Agencija Republike Slovenije za okolje je na družbenem omrežju Twitter delila skrb vzbujajoče podatke, tako so v Škocjanu namerili kar minus 3,3 stopinje Celzija, v Kubedu minus 2,7 stopinje, v Bilju pri Novi Gorici minus 1,3 stopinje Celzija. 

Nizke temperature pa so bile tudi v Dolenjem pri Ajdovščini, kjer so zabeležili minus 1,2 stopinje Celzija. 

 

Jutri nas ponovno čakajo nizke temperature

V Pomurju in v Mariboru bo živo srebro zjutraj izmerilo zgolj nič stopinj Celzija. Jutranje temperature pa se bodo v Pomurju med tednom nekoliko zvišale, te se bodo gibale med eno in štiri stopinje Celzija.

Tudi v štajerski prestolnici bo topleje, jutranje temperature bodo znašale od ena do šest stopinj Celzija.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje so na Ptuju danes zjutraj izmerili minus dve stopinji Celzija. Jutranje temperature bodo že jutri dosegle ničlo, med tednom pa se povzpele vse do devet stopinj Celzija. 

Vreme v prestolnici je bilo te dni nekoliko toplejše od preostalih krajev, jutranje temperature prihodnje dni bodo še vedno nad ničlo, te se bodo gibale med ena in sedem stopinj Celzija. 

Nizke temperature so izjemno nevarne

Agencija Republike Slovenije za okolje poudarja, da je za cvetove lahko usodna že minus ena stopinja Celzija:

»Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur.

Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se le te spustijo pod minus dve stopinji Celzija, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodnih že minus ena stopinja Celzija

Starejše novice