Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pon, 24.5.2021 07:38
Mestna občina Ljubljana postavlja nove stebričke za preprečevanje naleta z vozili na območje pešcev. Nekateri mediji so stebričke označili kot »protiteroristične«, a ne služijo zgolj temu.

V okviru projekta Pericles v Ljubljani trenutno pričenjajo z namestitvijo okrepljene urbane opreme za preprečevanje naleta z vozili na območje za pešce. Gre za okrepljene avtomatske potopne stebričke in stebričke »Stara Ljubljana«, ki so na pogled enaki neokrepljenim stebričkom, vendar so zasnovani tako, da ob naletu zaustavijo ali bistveno upočasnijo vozilo. 

Njihov glavni cilj je absorbiranje kinetične energije vozila in preprečitev nadaljnje vožnje.

Avtomatski potopni stebrički, ki jih bodo namestili, bodo vzdržali nalet vozil s težo 7,2 – 7,5 tone pri hitrosti 48 kilometrov na uro. 

»Protiteroristični« stebrički

Nekateri mediji so stebričke označili kot »protiteroristične«, a Mestno redarstvo Mestne uprave Mestne občine Ljubljana, pojasnjuje, da to ni primeren izraz. 

Gre zgolj za okrepljeno urbano opremo, ki preprečuje dostop težjim vozilom, ki normalno urbano opremo zaradi večje oddane kinetične energije poškodujejo oziroma lomijo. 

»Tovrstnih pojavov nikakor ne gre enoznačno povezovati s terorizmom, saj tuje izkušnje beležijo, da so tovrstni incidenti najpogosteje rezultat slabosti voznika oziroma duševne bolezni,« razlagajo za Ljubljanainfo iz Mestnega redarstva.

Prav tako dodajajo, da te stebričke zagotovo ne nameščajo, saj bi slutili teroristično nevarnost za Ljubljano. Ljubljana je namreč na svetovnem zemljevidu prepoznana kot eno najvarnejših mest. 

»Ker veliko pozornost namenjamo varnosti, smo večkratni prejemniki slovenske velike nagrade varnosti v kategoriji najbolj varno mesto. A raje kot da bi podajali varnostna zagotovila, govorimo o varnostnih tveganjih, ki so za Ljubljano sicer dokaj ugodna,« povedo.

Prav tako je možnost napada z vozili v središču mesta realno majhna, k čemur pripomore tudi premišljena prostorska ureditev z obsežnim, povezanim območjem za pešce in počasnim prometom na obrobju tega območja. 

Ljubljana je bila do pandemije covid-19 izredno priljubljena in tudi zelo obiskana turistična destinacija. Na Mestnem redarstvu se zavedajo, da je eden izmed ključnih pogojev za privlačnost destinacije tudi varnost:

»S pristopom k projektu želimo izkazati skrb za vse, ki so v Ljubljani, tako občanke in občane kot tudi turiste.«

Kje bodo stebrički stali?

V okviru projekta Pericles so identificirali vstopne točke v območje za pešce, za katere menijo, da obstaja potencialna možnost naleta z vozili. Tam bo nameščena okrepljena urbana oprema.  

Iz Mestnega redarstva nam pojasnijo, da je v okviru projekta Pericles, namestitev okrepljene urbane opreme - avtomatskih potopnih stebričkov in stebričkov »Stara Ljubljana« - predvidena na štirih lokacijah:

  • na Miklošičevi ulici pri hotelu Union, 
  • na Vodnikovem trgu pri prehodu na Ciril-Metodov trg, 
  • na Bregu ob Zoisovi cesti in 
  • na Trgu francoske revolucije

Oprema bo nova in bo nadomestila obstoječe stebričke in betonske konfine na štirih lokacijah.  

Projekt Pericles

Okrepljena urbana oprema bo nameščena v okviru evropskega projekta Pericles, ki predvideva postavitev dveh laboratorijev na prostem - v Antwerpnu in Ljubljani. V teh dveh tako imenovanih laboratorijih bodo nameščeni tehnološki in fizični ukrepi za zaustavitev vozil v primeru napada oziroma naleta z vozili. 

»V projektu smo prepoznali priložnost, da se povežemo s partnerji drugih evropskih mest z raznovrstnimi izkušnjami in varnostnimi razmerami ter pridobimo dodatno znanje o preprečevanju napadov z vozili, ki so v nekaterih drugih mestih žal kruta realnost. To ne pomeni, da pričakujemo takšne napade v Ljubljani, bomo pa po projektni izkušnji bolje pripravljeni in organizirani v smislu zagotavljanja čim višje stopnje varnosti v mestu,« za Ljubljanainfo razlagajo iz Mestnega redarstva.

Poleg tega je namen projekta tudi identifikacija težav, s katerimi se mesta soočajo pri nameščanju zaščitne urbane opreme:

»Poseben izziv je oblikovanje opreme, ki je funkcionalna, a hkrati prilagojena mestu, estetsko prijazna in ne kvari urbanistične zasnove, ki spodbuja odprtost in prijaznost mesta ter ne deluje agresivno in odbijajoče. Ponudba na trgu je omejena, zato smo v okviru projekta razvili novo okrepljeno opremo, ki je učinkovita in na pogled ne odstopa od obstoječe urbane opreme.«

Vrednost prenove stebričkov

Dobava in namestitev okrepljene urbane opreme in ureditev lokacij laboratorija na prostem bodo izvedene na podlagi javnega naročila v vrednosti 508.017,27 evrov z DDV. 

Starejše novice