Foto: Arhiv Mestne občine Ljubljana
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 4.5.2022 06:52
V Ljubljani bo postavljena kopija pekinškega zvezdnega opazovalnika. Kje?

Spomenik Avguštinu Ferdinandu pl. Hallersteinu, repliko obročaste krogle astronomskega opazovalnika, bomo lahko kmalu našli ob Karlovški cesti pri Grudnovem nabrežju, v osi obstoječega drevoreda. 

Baron p. Ferdinand Avguštin Hallerstein, rojen v Ljubljani leta 1703, je bil jezuit, matematik, astronom, kartograf in diplomat.

Od leta 1739 je bil med drugim misijonar na Kitajskem, predsednik cesarskega astronomskega urada v Pekingu in mandarin tretje stopnje. Na starem pekinškem observatorij še danes stoji njegova obročasta krogla astronomskega opazovalnika. 

Gre za izjemen Hallersteinov dosežek, saj je s kombinacijo heliocentrične zasnove, ki je bila v uporabi v Evropi, in ekvatorialne postavitve, kot je bilo v navadi na Kitajskem, dosegel povsem inovativno in sodobno rešitev, kakršna se uporablja pri  teleskopih.  

»Zaradi še vedno premajhnega poznavanja Hallersteina in njegovih znanstvenih dosežkov v Sloveniji bo spomenik pomenil prvovrstno zanimivost, ki bi tako obiskovalcem kot tudi meščanom nudila neposredno informacijo o Hallersteinovih  znanstvenih dosežkih in njegovemu kulturnemu poslanstvu, na kar smo Slovenci lahko upravičeno ponosni,« so za Ljubljanainfo povedali na oddelku za kulturo na Mestni občini Ljubljana.
 

Na novo bo urejena tudi okolica spomenika

Spomenik bodo postavili, ko bo dokončana ureditev okolice na delu ob izteku Gruberjevega nabrežja. Na novo urejena okolica spomenika je zasnovana kot manjša ploščad iz pranega betona, ki predstavlja zaključek Gruberjevega nabrežja v izteku proti Karlovški in definira nov javni prostor spomenika. 

Spomenik bo zgrajen tako, da bo nudil možnost sedenja in druženja na svoji kamniti bazi.

Ljubljanski župan Zoran Janković je spomenik komentiral z besedami, da gre za izjemno dobro lokacijo, ki bo razveseljevala meščanke in meščane, hkrati pa bodo prehitri in neprevidni vozniki sedaj bolj upoštevali predpisane hitrosti in tako prispevali k prometni varnosti. 

Izdelavo kopije zvezdnega opazovalnika financira Kitajska

O postaviti kopije pekinškega zvezdnega opazovalnika so potekali tudi razgovori med občino in ambasado Ljudske Republike Kitajske. Dogovorjeno je, da bo Kitajska financirala izdelavo kopije zvezdnega opazovalnika in jo pripeljala v Ljubljano. Usklajen je bil tudi napis na spomeniku, ki bo zapisan v mandarinščini in slovenščini: 

Zvezdni opazovalnik je v času dinastije Qing med svojim življenjem na Kitajskem zasnoval Auguštin Ferdinand Hallerstein, slovenski jezuit, astronom, matematik, kartograf in diplomat. Original sedaj stoji na starem pekinškem astronomskem observatoriju.

Repliko opazovalnika je podarilo veleposlaništvo Ljudske Republike Kitajske kot spodbudo za nadaljevanje kulturnih stikov med Slovenijo in Kitajsko.

»Kitajsko veleposlaništvo nam je sporočilo, da bo kopija astronomskega opazovalnika končana sredi tega leta, saj želijo s postavitvijo spomenika Hallersteinu v Ljubljani obeležiti trideset letnico diplomatskih stikov med Slovenijo in Kitajsko. Točen datum še ni določen, računamo pa v jeseni 2022,« so še pojasnili na občini.

Predlog umestitve spomenika je pripravil arhitekt Rok Žnidarič iz ateljeja Medprostor.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice