Na slovesni otvoritvi so o stanovanjski politiki spregovorili Župan Zoran Janković, direktor Sklada JSS MOL Sašo Rink in Klemen Ploštajner, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost (foto: Ljubljanainfo).
Ljubljanainfo
Pet, 19.4.2024 11:19
V Zeleni jami ob Šmartinski cesti je na slovesni otvoritviJavni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS Mol) uradno prevzel 88 neprofitnih stanovanj.

Na praznih zemljiščih ob Šmartinski cesti proti trgovskemu centru BTC neutrudno rastejo novi stanovanjski bloki. Nasproti prostornega Šmartinskega parka je v novogradnji Javni stanovanjski sklad mestne občine Ljubljana (JSS MOL) z nakupom pridobil 80 stanovanj in 73 parkirnih mest, z menjalno pogodbo pa še dodatnih osem stanovanjskih enot in pet parkirnih mest. 

Večina je že predanih v uporabo in se novi stanovalci že vseljujejo. Župan Ljubljane Zoran Janković je simbolno predal 84. ključ bodoči stanovalki ter se šalil, da komaj čaka, da ga bo povabila na kavo.

Čakajoč na govor: župan Zoran Janković in direktor Sklada JSS MOL Sašo Rink (foto: Ljubljanainfo).

Župan Janković je  v svojem govoru najprej omenil letošnjega častnega meščana Janeza Koželja, ki je v svoji viziji Ljubljane predlagal, da je treba zapolniti vrzeli, torej prazna zemljišča med gradnjami in ne graditi na novih zemljiščih

Predaja 84. ključa bodoči stanovalki (foto: Ljubljanainfo).

Na očitke, da se mestna stanovanja gradijo le na obrobju oziroma da se v Ljubljani dogaja gentrifikacija, pa je župan povedal: 

»Glede teh očitkov: ne bi rekel, da to (Zelena jama) obrobje. Moj prijatelj Jože Mermal, ki kot predsednik uprave vodi največji trgovski center v Evropi, ki ima letno 28 milijonov obiskovalcev, ne vem kaj bi rekel o tem, da to obrobje. 

Kaj bi rekel Ivo Boscarol o tem predelu, ki je praktično pred obvoznico, a je prepričan, da je to najboljša lokacija? Današnja otvoritev je praktično v centru mesta in ob najlepšem ljubljanskem parku (Šmartinski park).«

Izpostavil je še, da imajo še precej lokacij za nova mestna stanovanja: Stanežiče, Cesta dveh cesarjev in Litijska cesta, kjer lahko pričakujemo 6000 stanovanj.

»Država in lokalna skupnost smo na isti strani, smo v istem proračunu in imamo iste  potrebe in ne vidim razlike, ali gradi eden ali drugi . Važno je, da prebivalci dobijo dom za bivanje.«

Donacija Kraljem ulice - župan je 5000 evrov spremenil v 10.000 evrov (foto: Ljubljanainfo).

Povedal je še, da ljubljanska občina dobila gradbeno dovoljenje za gradnjo doma za brezdomce, na vogalu Fabianijevega mostu in Poljanski ceste

Stanovanja je zgradilo podjetje Gitri, ki je del skupine krškega gradbinca Kostak. Ta je ob koncu današnje slovesnosti Društvu za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice podelil donacijo pet tisoč evrov, a je k kralju ulice, ki je donacijo prevzemal, pristopil župan Janković in z debelim flomastrom številko 5 spremenil v 10, tako da je donacija na koncu znašala 10 tisoč evrov.

Vhod v blok z novimi mestnimi stanovanji (foto: Ljubljanainfo).

Direktor sklada napovedal 10 tisoč stanovanj

Direktor Sklada JSS MOL Sašo Rink je v svojem govoru poudaril, da sklad zdaj razpolaga s 4666 stanovanjskimi enotami, številni novi projekti pa se že izvajajo ali se pripravljajo.

»Do leta 2045 bi bila prestolnica lahko bogatejša za okoli 6000 stanovanjskih enot, kar bi skupaj pomenilo čez 10.000 stanovanjskih enot.«

Kot največjo težavo pa je izpostavil financiranje, kjer pa se nadeja pomoči države.

Klemen Ploštajner, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost, pristojen za področje stanovanjske politike in ekonomske demokracije, je postregel s podatki, da je ljubljanski sklad za realizacijo projekta Zelena jama prejel 4,9 milijona evrov nepovratnih sredstev iz načrta za okrevanje in odpornost, pa tudi posojilo Stanovanjskega sklada RS. Poudaril je pripravljenost na bodoče sodelovanje države in občine.

Komentarji (1)

Englez (ni preverjeno)

Poglejte prezimena sve zokijevi

Starejše novice