Maksimilijan N…
Sre, 18.10.2023 12:25
Vrata je danes uradno odprl eden izmed najdražjih luksuznih nepremičninskih projektov v Sloveniji.

Stanovanjsko-poslovni kompleks Schellenburg na križišču Župančičeve in Gosposvetske ceste v centru Ljubljane je najnovejši in obenem najambicioznejši investicijski projekt slovenskega poslovneža Jožeta Anderliča, ki je v Ljubljani izvedel že več nepremičninskih projektov. 

Nekdaj Kolizej

Luksuzna palača je zrasla na mestu, kjer je več kot stoletje stal Kolizej - vojašnica, poslovni in stanovanjski objekt.

Ta je skozi čas preživel požare, potrese in druge nevšečnosti. Dotrajana stavba je sčasoma postala nastanitveni objekt za socialno ogrožne prebivalce Ljubljane.

Podjetnik Anderlič je zemljišče s pripadajočo stavbo kupil pred natanko dvajsetimi leti, do rušenja Kolizeja pa je prišlo leta 2011. Leta 2020 sta bili na gradbišču odkriti kositrni skrinjici z listinami, ki sta bili v temelje Kolizeja vgrajeni 31. maja 1845 ob slovesnem začetku gradnje.

Ime je Palača Schellenburg dobila po veletrgovcu, finančniku in mecenu mesta Ljubljana Jakobu Schellenburgu.

Vila in Palača

Kompleks Schellenburg se deli na dve ločeni stavbi, Vilo in Palačo. Vila je bila dokončana že pred časom, v njenih 15 stanovanjskih enotah od januarja že živijo novi lastniki. 

Palača bo za svojih 111 stanovanj uporabno dovoljenje po napovedih prejela prihodnji mesec.

Za razliko od Vile, kjer so bile vse stanovanjske enote bliskovito hitro prodane, je v Palači še na voljo približno tretjina stanovanj.

Ta se razlikujejo po površini in posledično seveda tudi ceni - za najcenejšega je potrebno odšteti 637 tisoč evrov, najdražji pa stane vrtoglavih 4,2 milijona evrov

Za vrati Palače

Palača skuša svoje ime opravičiti že takoj pri vratih za vstop v stavbo. Najprej nas pričaka pogled na grandiozno okrašeno sprejemno avlo, ki obiskovalcu daje občutek, kot bi vstopil v petzvezdični hotel.

Tu se bo 24 ur na dan nahajal tudi tako imenovani »concierge« - oseba, ki bo sprejemala stanovalce in njihove obiskovalce. Podobno pa bo poskrbljeno tudi za varnost.

Kdo so stanovalci?

Ko se povzpnemo po enem izmed štirih stopnišč do prvega nadstropja, kjer je 170 kvadratnih metrov veliko stanovanje z visokimi stenami, ogromno naravne svetlobe, dvema balkonoma, dvema kopalnicama ... se poraja vprašanje, kdo si sploh lahko privošči takšno bivališče?

Anderličeva ekipa odgovarja, da so kupci stanovanj predvsem uspešni slovenci iz gospodarstva, športniki in zdravniki, poleg njih pa so tu še starejši ljudje, ki so prodali svojo hišo v okolici Ljubljane in se želijo preseliti v središče mesta, poslovneži, ki se vračajo v Ljubljano, mladi ljudje, ki so jim stanovanje kupili premožni starši ...

Marsikdo je stanovanje kupil tudi zgolj za investicijo. Kako tudi ne, če je potrebno zgolj za običajno parkirno mesto v drugi ali tretji podetaži, kjer so garaže za stanovalce, odšteti kar 40 tisoč evrov, za široko parkirno mesto pa 45 tisočakov.

Kratkoročni najemi stanovanj v Palači Schellenburg preko aplikacij, kot sta Booking ali Airbnb, bodo sicer prepovedani.

Notranjost

Kako so videti »milijonska stanovanja« od znotraj, si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Komentarji (1)

Victoria (ni preverjeno)

Normalen bogataš ne bo kupil stanovanje za tak denar v Ljubljani.

Starejše novice