Ljubljanainfo
Sre, 26.4.2023 14:00
Kip Lidije Andolšek-Jeras stoji v parku nasproti Leonišča, v parku med ljubljansko medicinsko fakulteto in stavbo stare porodnišnice, ki je že poimenovan po njej.

Nasproti Leonišča so danes, ob 12. uri, slovesno odkrili doprsni kip zdravnice dr. Lidije Andolšek-Jeras, ki je bila pionirka slovenske reproduktivne ginekologije.

Kip stoji v parku med ljubljansko medicinsko fakulteto in stavbo stare porodnišnice, ki je od leta 2021 že poimenovan po njej. Lokacija je premišljena, saj gre za stavbi, kjer je s svojim delovanjem pustila neizbrisen pečat, so povedali na današnjem odprtju.

Slavnostna govorca na odprtju sta bila akademičarka dr. Alenka Šelih, ki je z dr. Lidijo Andolšek Jeras sodelovala v njenih zadnjih letih življenja, in podžupan dr. Aleš Čerin, ki je nadomeščal župana Zorana Jankovića - ta se dogodka ni mogel udeležiti zaradi obveznosti v tujini.

Prav tako je nekaj besed za dogodek kljub odsotnosti prispeval prof. Matjaž Počivavšek z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, saj je kip Lidije Andolšek-Jeras pod njegovim mentorstvim izdelal njegov študent Denis Dražetić, ki je med drugim prav tako sodeloval pri izdelavi replike kipa dr. Eda Šlajmerja in Plavalke, ki bo stala na novi Iliriji.

Lidija Andolšek-Jeras se je rodila leta 1929, umrla je leta 2003, tri leta po pridobitvi naziva častne meščanke Ljubljane.

V Ljubljani je zaključila šolanje in pridobila doktorat, ki ji je utrl pot do akademske kariere, ki jo je zaključila kot redna profesorica Univerze v Ljubljani. Bila je tudi med prvimi ženskimi članicami Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Njeno glavno področje delovanja je bila reproduktivna ginekologija, kjer je postala vodilna raziskovalka, osnovala in vodila je tudi Inštitut za načrtovanje družine ter Oddelek za prevencijo splava na Ginekološki kliniki v Ljubljani.

Pomembne so njene raziskave na področju kontracepcije, ravno tako je bila v Sloveniji nosilka raziskave, iz katere se je razvil program zunajtelesne oploditve.

Sodelovala je v Koordinacijskem odboru za načrtovanje družine in pomembno prispevala k oblikovanju strokovnih podlag pri sprejemu Zakona o zdravstvenih ukrepih za uresničevanje pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok iz 1977.

Življenje je posvetila zavzemanju za to, da imajo ženske vse pravice, povezane z materinstvom, otroci pa pravico do zdravega otroštva.

Starejše novice