Rak koščak, na fotografiji, je nekoliko manjši od raka jelševca (foto: Luka Šparl).
Ljubljanainfo
Pet, 29.12.2023 14:00
Gre za velikana med potočnimi raki. Se je uspešno vrnil v Tivoli?

Rak koščak je bil vse od 80. let 20. stoletja edina vrsta potočnega raka, katerega prisotnost na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je kontinuirano evidentirana vse do dandanes.

»V preteklosti je bila na območju krajinskega parka potrjena tudi prisotnost raka jelševca (Astacus astacus), največjega predstavnika potočnih rakov v Sloveniji. Potočni raki so bili nekoč razširjeni po vsej Sloveniji. Zaradi račje kuge, regulacij vodotokov in onesnaženja voda so izginili iz marsikaterega vodnega telesa. Zadnji znan primerek raka jelševca z območja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga hranijo v Prirodoslovni muzej Slovenije, je iz 80. let 20. stoletja,« so sporočili iz omenjenega krajinskega parka.

Račine na obrežju enega od vodnih teles v krajinskem parku (foto: Luka Šparl)

Med sanacijo Tivolskega ribnika v letu 2013 so vanj vložili tudi 134 osebkov jelševcev, a v poznejših letih tam ni bil opažen, zato so domnevali, da je potencialno lokalno izumrl.

Nato pa …

»V preteklosti je bila na območju krajinskega parka potrjena tudi prisotnost raka jelševca (Astacus astacus), največjega predstavnika potočnih rakov v Sloveniji. Potočni raki so bili nekoč razširjeni po vsej Sloveniji. Zaradi račje kuge, regulacij vodotokov in onesnaženja voda so izginili iz marsikaterega vodnega telesa. Zadnji znan primerek raka jelševca z območja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki ga hranijo v Prirodoslovni muzej Slovenije, je iz 80. let 20. stoletja.«

Nadaljnji monitoring bo pokazal, ali so bili vzpostavljeni ugodni ekološki pogoji za obstoj vitalne populacije te vrste.

Komentarji (4)

dr. KILDARE (ni preverjeno)

Keri kurac si je zmislil še eno motečo finto, da sedaj po ekrančku potujejo neki motni fleki??! Dovolj in daleč preveč je že teh jebenih reklam, ki nam preprečujejo listanje po straneh..!

Rock8 (ni preverjeno)

Res je!prekleto

In reply to by dr. KILDARE (ni preverjeno)

Rock8 (ni preverjeno)

Res je!

In reply to by dr. KILDARE (ni preverjeno)

Rock8 (ni preverjeno)

Res je!

In reply to by dr. KILDARE (ni preverjeno)

Starejše novice