Foto: Kreatif
Nika Vajnhandl
Sre, 12.1.2022 14:35
Arhitekt Andrej Kregar je pusto sobo spremenil v moderno garsonjero, ki je zložljiva.

Arhitekti podjetja Kreatif so bili postavljeni pred izziv opremljanja ene manjših garsonjer v Ljubljani.

Želja je bila, da garsonjera kljub temu, da so vse funkcije stanovanja združene v eni sobi - kuhinja, spalnica, jedilnica in dnevna soba - ponuja ločenost funkcij.

V večjih stanovanjih to lahko dosežemo s pregraditvijo sten, tu pa so arhitekti ločenost funkcij dosegli z zložljivostjo elementov. 

Zložljiva garsonjera

Stanovanje je zasnovano tako, da je kuhinjo mogoče uporabljati le takrat, ko je postelja pospravljena – s tem se izognete neprijetnim vonjavam na posteljnini. 

Prav tako lahko stanovalec priredi romantično večerjo za dva, s tem da estetsko pospravi stanovanje.

Kljub majhnosti prostora lahko stanujoči brez zadržkov na ogled prenosa nogometne tekme ali na partijo kart povabi tri obiskovalce. 

Vsi elementi se pospravijo v enem koraku in v nekaj sekundah, kar je ključnega pomena, da bo uporabnik vse te praktične rešitve tudi dejansko uporabljal.

Funkcionalna razporeditev

Vse v stanovanju je predvsem plod funkcionalne razporeditve. Vsi kuhinjski elementi so v ravni liniji, poleg pa se nahaja prostor za sušilni in pralni stroj, česar ne vidimo ravno pogosto. 

Ob vhodu je omara v katero je mogoče spraviti plašče in čevlje, ob jedilni mizi pa se nahaja omara za oblačila.

Elegantnost garsonjere

Stanovanje je zaradi izbora temnega pohištva in hrastovih poudarkov ter parketa zelo elegantno.

»Gre za kombinacijo, ki večino obiskovalcev najprej preseneti, ko pa se navadijo, pa vsi poudarjajo, da je zelo estetska in da si niso predstavljali, da lahko tako majhno stanovanje zgleda tako dobro,« za Ljubljanainfo pove Andrej Kregar, arhitekt garsonjere.

Velika okna v notranjost vlivajo veliko svetlobe, kar še bolj poudari uglajenost črnega pohištva.

Edini ločen prostor vsake garsonjere je kopalnica, ki pa kljub zelo majhnemu prostoru nudi standardno veliko tuš kabino in dovolj shranjevalnih prostorov, ki so estetsko skriti za ogledalom. Kjer je mogoče je še dodatna ambientalna osvetlitev, ki pa je zaradi bolj enakomerne osvetlitve in lažjega vzdrževanja zaščitena s steklom.

Luči so pozicionirane iz strani in na zgornjem delu ogledala – podobno kot v profesionalnih studiih za ličenje. Nadaljujejo pa se po prostoru in celotnega osvetljujejo. 

Prav povsod pa so luči zasnovane tako, da ko ne svetijo, izgledajo kot črni estetski poudarki na stropu, ko pa jih prižgemo, omogočajo osvetlitev prav vseh površin v stanovanju.

Koliko stane garsonjera?

Stanovanje z dovršenim interjerjem je primerno za mlad par ali posameznika in je namenjeno dolgoročnemu oddajanju.

Za Ljubljanainfo arhitekti razkrijejo, da so garsonjero, ki stoji na Zaloški cesti, prodali za okoli 120 tisoč evrov.

Torej, to stanovanje je dokaz, da je dobro zasnovo mogoče narediti tudi v zelo majhnem prostoru in z nizkimi sredstvi. Majhnost ni več izgovor za neuporabnost, ampak je priložnost za »zložljive« izzive.

Starejše novice