Foto: Bobo (Fotografija je simbolična)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 29.12.2020 14:39
V ponedeljek zjutraj nas je prebudil potres, danes smo, ob 12.19, začutili novega, še močnejšega. Potres z epicentrom na Hrvaškem se je čutil po vsej Sloveniji.

Po doslej znanih informacijah je imel potres magnitudo 6,3 po Richterjevi lestvici, epicenter je bil 149 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane oziroma spet v okolici Siska na Hrvaškem. 

Spomnimo, da je Zagreb že marca prizadel močan potres. Tisti je imel magnitudo 5,5 po Richterjevi lestvici. Takrat je potres poškodoval več kot 26.000 objektov, današnji pa je bil še močnejši.

Motnje v oskrbi z električno energijo

Krškem so po potresu preventivno ustavili jedrsko elektrarno. Kot so pojasnili, je šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu. "Zaradi močnega potresa je NEK varno ustavljen. Do zaustavitve je prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščite turbine. Po prvem pregledu brez posledic, tako da varnost ni ogrožena," je ob tem prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Trenutno Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje že sporoča, da imata občini Šalovci in Radenci motnje v oskrbi z električno energijo.

O težavah glede oskrbe z električno energijo in vodo poročajo tudi iz Maribora, nekaj časa niso delovale telefonske povezave. Trenutno so na terenu tudi delavci Elektra Maribor, saj je med potresom po informacijah uredništva poškodovalo deset transformatorskih postaj

Da je prišlo do izpada elektrike, so potrdili tudi na Mestni občini Maribor, dežurni delavci Elektra Maribor so na terenu. Eno osebo je bilo treba reševati iz dvigala, o drugi škodi pa zaenkrat še ni informacij. 

Kako je z mostovi? Na Mestni občini Maribor odgovarjajo, da trenutno ni skrbi: »Pri potresu marca 2020 je prišlo do tega, da je na dvoetažnem mostu odpadel zaščitni sloj ometa, vendar to ni bila takšna poškodba, da bi vplivala na samo konstrukcijo premostitvenega objekta.«

Na ptujski občini pa zaenkrat še nimajo podatkov, da bi bilo v potresu kaj poškodovano.

Naslednje fotografije prikazujejo stanje po Sloveniji med potresom, ljudje so namreč zapustili stavbe in se, kot je priporočeno, umaknili na ulice.

Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo

Potres so začutili tudi v državnem zboru, ravno, ko so razpravljali o solidarnostnih korona dodatkih. Sledila je prekinitev seje, poslanci pa so se hitro razbežali proti izhodu.

V potresnem sunku umrl otrok ...

Najbolj  je potres prizadel hrvaško mesto Sisak in okolico, kjer je bil znova epicenter potresa. Župan Petrinje Darinko Dumbović je za 24sata potrdil, da je v Petrinji umrl otrok. Pol mesta je porušenega, je še dodal.

Ljudi rešujejo iz avtomobilov, zrušil se je tudi vrtec, vendar na srečo takrat v njem ni bilo otrok. Potekajo že reševalne akcije, poročajo tudi o ranjenih. Kot še poroča 24sata, je središče mesta uničeno, zrušilo se je veliko stavb.

Naslednje fotografije in posnetki nazorno pokažejo razdejanje, ki ga je narava danes pustila za seboj na Hrvaškem, natančneje v naseljih Sisak, Petrinja in okolici, kjer je bil znova epicenter potresa. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice