Selma Špendl
Pet, 25.11.2022 18:00
V prestolnici so danes slavnostno zasvetile lučke, ki so mesto odele v pravo praznično podobo.

Danes, le nekaj dni pred začetkom adventnega časa, je v Ljubljani, ob 17.15, zasvetilo kar 50 kilometrov prazničnih luči.

Letošnjo novoletno okrasitev, ki nosi naslov »Splošni um/duh skupnosti«, je ponovno zasoval Urban Modic.

Avtor koncepta okrasitve pojasnjuje, da bo skozi letošnjo okrasitev poleg umetnosti kot idejno-duhovne komponente predstavljen še miselni kaos.

Novoletno okrasitev so na Mestni občini Ljubljana letos posvetili vsem, ki živijo z multiplo sklerozo. 

Otvoritev sezone ponovno z več pompa

Vse prisotne je najprej nagovoril ljubljanski podžupan, Aleš Čerin, nato pa je sledil kratek kulturni program in nastop otroškega pevskega zbora Waldorfske osnovne šole.

Dogodek, ki so ga vsi najbolj nestrpno pričakovali, pa je zagotovo bilo skupno odštevanje sekund vseh obiskovalcev Prešernovega trga, ki je vodilo do magičnega trenutka, ko se je Ljubljana odela v praznično preobleko.

Prižig prazničnih luči je letos še nekoliko bolj poseben in predvsem dolgo pričakovan, saj v zadnjih dveh letih zaradi koronskih razmer slavnostno prižiganje luči ni bilo zaželjeno.

Vendar pa praznična razsvetljava tudi letos ne bo popolna.

Ta bo tudi letos nekoliko okrnjena, in sicer zaradi energetske krize. Na Mestni občini Ljubljana so pred nekaj dnevi povedali, da bodo praznično okrasitev čez dan izklapljali in jo ponovno vklapljali okrog 16. ure popoldne oziroma ob temi.

Vzdušje v središču mestnega jedra

Vzdušje, ki je bilo polno pričakovanja, je bilo v zraku središčnega mestnega jedra čutiti že v dopoldanskih urah, ko so mnogi še lovili zadnje trenutke za postavitev svojih stojnic ter njihovih vsebin.

Zelo veliko obiskovalcev se je na stojnicah prazničnega sejma začelo ustavljati že okrog 12. ure, kjer so si že privoščili kakšen kozarček kuhanega vina ali pa samo nekaj za pod zob.

No, tisto pravo vzdušje pa je nastopilo po prižigu prazničnih lučk, ko so obiskovalci zasedli vse do zadnje stojnice, kjer so veselo kramljali v družbi svojih najbližjih in se prepuščali prvim utripom veselega decembra.

Starejše novice