Ljubljanainfo
Ned, 12.3.2023 08:00
Na predvečer gregorjevega, ko se ženijo ptički, so se Ljubljančani tradicionalno poklonili staremu ljudskemu običaju.

Pozdrav pomladi - Gregorčki je brezplačna prireditev, s katero se Ljubljančani vsako leto spominjajo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih cokel z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Po starem julijanskem koledarju se pomlad namreč pričenja na dan svetega Gregorja, 12. marca.

Letos je prireditev na predvečer Gregorjevega, 11. marca, potekala v okviru festivala LUV Fest, med 13. in 20. uro.

Otroci so s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spustili različno oblikovane ladjice s svečkami, poimenovane barčice svetega Gregorja ali Gregorčki.

Namen prireditve je bilo poleg slavljenja ljubezni tudi oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, saj je prizorišče dogodka (obrežje Gradaščice in Trnovski most) del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika.

Gregorjevo otrokom prinaša veliko veselja, hkrati pa prikaz etnografskih značilnosti bogati kulturno in turistično ponudbo Ljubljane. Prireditev, ki jo organizira Staroljubljanski zavod za kulturo ob podpori Turizma Ljubljana, vsako leto privabi več kot 2000 otrok in staršev.

Pri zasnovi prireditve je posebna pozornost namenjena razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja.

Cilj je izdelovanje Gregorčkov iz biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov, zato je organizator pristopil k organizaciji likovnih delavnic, na katerih muzejski kustosi, pedagogi likovnega in tehničnega pouka, vzgojitelji v vrtcih in študenti umetnosti izobražujejo otroke ter pomagajo pri izdelavi ladjic.

Delavnice so potekale po številnih šolah in vrtcih, v Etnografskem muzeju in v Botaničnem vrtu v Ljubljani, pa tudi na sami prireditvi.

Del delavnic in same prireditve so tudi aktivnosti za ekološko osveščanje udeležencev: pred dogodkom poteka čiščenje struge in bregov Gradaščice, po prireditvi pa organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike.

Starejše novice