zalastritof
Pet, 24.9.2021 12:59
V prestolnici so danes otvorili prvi 3D prehod za pešce, kakršnih doslej pri nas nismo poznali. Pripomogel bo k večji varnosti v prometu.

Pilotni projekt 3D zebre je v Sloveniji organiziral zavod Varna pot, v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in zavarovalnico Generali, k sodelovanju pa je bilo vabljenih nekaj občin, med njimi Ljubljana, Velenje in Ptuj. 

Kot predvideno, so prvo 3D zebro v Ljubljani zarisali v začetku septembra, sicer v okviru programa letošnje kampanje za spodbujanje trajnostne mobilnosti Evropskega tedna mobilnosti, ki tradicionalno poteka od 16. do 22. septembra.

Prvo 3D zebro so v Ljubljani zarisali na križišču Derčeve in Pavšičeve ulice v četrtni skupnosti Šiška, v bližini Osnovne šole Riharda Jakopiča.

Takšni prehodi kmalu po vsej Sloveniji?

Direktorica marketinga in odnosov z javnostmi pri zavarovalnici Generali Svetlana Almaš je ob otvoritvi 3D zebre izpostavila: »S projektom bomo nadaljevali tudi prihodnje leto in ga razširili tudi na druge slovenske občine. Ob zarisu prvih 3D zeber v Velenju, Ljubljani in na Ptuju smo namreč prejeli številne pozitivne odzive in želje po priključitvi k projektu.«

Ljubljanski podžupan Dejan Crnek pa je ob današnjem dogodku poudaril: »To je še ena stvar več v Ljubljani, ki smo jo uredili, da bomo vsi skupaj bolj varni. Spodbujali bomo, da se podobne prehode uredi tudi v okolici drugih ljubljanskih osnovnih šol.«

Na ljubljanski občini so izpostavili, da želijo s tem projektom prispevati k še bolj umirjenemu prometu ter večji vidljivosti najobčutljivejših udeležencev v prometu.

Trkaj zapel z osnovnošolci

Otvoritev nove pridobitve v prestolnici je pospremil Trkaj, ki je z otroki iz Osnovne šole Riharda Jakopiča zapel pesem, ki opominja na pomen previdnost za varnost v prometu.

Starejše novice