Ljubljanainfo
Sre, 27.9.2023 10:55
Zataknilo naj bi se na Kitajskem ...

Slovenski jezuit, misijonar, matematik, astronom in kartograf Ferdinand Avguštin Hallerstein se je leta 1703 rodil v Mengšu. Odraščal je v plemiški družini, kasneje se je odločil za študij filozofije v Ljubljani.

Matematično in astronomsko izobrazbo si je pridobil na Dunaju in Gradcu. Leta 1727 se je odločil za odhod v misijone. Želja pa se mu je uresničila šele osem let pozneje, ko se je odpravil na Kitajsko.

Umrl je leta 1774 v Pekingu od kapi, ko je izvedel, da je njegov red razpuščen.

Le pol spomenika

Že leta 2019 se je Mestna občina Ljubljana odločila, da bo Hallersteinu postavila spomenik. Stal naj bi na koncu Gruberjevega nabrežja, ob Šentjakobskem mostu.

Mestna občina je s Kitajskim veleposlaništvom v Ljubljani sklenila dogovor, da bo podstavek izdelan v Sloveniji, zgornji del spomenika, kjer bi stala kopija pekinškega zvezdnega opazovalnika, pa bi naredili Kitajci.

Z montažo podstavka za spomenik so v Ljubljani začeli pred skorajda natanko letom dni, zgornji del obeležja pa manjka še danes.

Zakaj je temu tako, zanima tudi občane, ki so se za pojasnila obrnili na občinske uradnike. Z oddelka za kulturo je prišel naslednji odgovor:

»Sporočamo, da je Mestna občina Ljubljana v dogovoru z Veleposlaništvom Republike Kitajske uredila trg in montirala podstavek za spomenik Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu. Veleposlaništvo Republike Kitajske naj bi že v preteklem letu zagotovilo kopijo astronomskega opazovalnika, katerega original stoji na pekinškem observatoriju.

Zaradi covidne situacije na Kitajskem, kjer izdelujejo kopijo, se je postavitev spomenika zamaknila v letošnje leto. Mestna občina Ljubljana je v kontaktu z Veleposlaništvom Republike Kitajske vendar končnega datuma o prispetju astronomskega opazovalnika še nimamo.«

Preberite še

Starejše novice