Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 4.1.2023 06:55
V eni od skupin na družbenem omrežju Facebook, kjer so objavljeni oglasi za nepremičnine, se je znašel oglas, ki je dvignil veliko prahu.

Četudi naj bi se cene na slovenskem nepremičninskem trgu počasi umirjale, lahko številni o lastnem stanovanju v prestolnici še naprej le sanjajo.

Oktobra 2022 je Žurnal24 na podlagi rednega polletnega poročila Gursa o trgu nepremičnin poročal, da se je v Ljubljani srednja cena stanovanj zelo približala vrednosti 4000 evrov na kvadratni meter, večina stanovanj pa se je prodala po ceni med 3500 in 4500 evri na kvadratni meter.

Po do zdaj evidentiranih podatkih je v prvem polletju najvišjo relativno ceno, prek 8300 evrov na kvadratni meter, doseglo leta 2008 zgrajeno stanovanje v Kosezah, z uporabno površino 210 kvadratnih metrov in 160 kvadratnih metrov veliko teraso, ki je bilo tudi najdražje, saj je kupec zanj odštel 1,8 milijona evrov.

Še eno stanovanje, za katerega bi bilo treba odšteti čez milijon evrov, se je te dni pojavilo na slovenskem nepremičninskem portalu Nepremičnine.net, objava pa je pristala tudi na Facebooku, v skupini, namenjeni nepremičninskim oglasom.

V tem primeru sicer ne gre za novejšo nepremičnino, pač pa za staromeščansko stanovanje v centru Ljubljane, zgrajeno leta 1895.

Za to petsobno stanovanje, adaptirano leta 2016, lastniki želijo 1.180.000 evrov.

Oglašujejo ga kot »eno tistih stanovanj, ki jih po obisku ne želite zapustiti«, z »izjemnim karakterjem« in kreativno energijo, oprema pa naj bi bila višjega cenovnega razreda in izdelana po naročilu s strani priznanega arhitekturnega biroja. Med drugim so talne in stenske keramike v mozaiku domnevno znamke Armani.

Oglas je, kot je za predraga stanovanja v Ljubljani pričakovano, sprožil val komentarjev na družbenih omrežjih.

Če nekateri zagovarjajo princip povpraševanje-ponudba in so mnenja, da se bo stanovanje zaradi lokacije prodalo tudi za tako zasoljeno ceno, pa se večini zdi cena za tako staro stanovanje močno pretirana.

Sploh glede na to, da za manj denarja, »le« 1.035.000 evrov, dobite štirisobno novogradnjo v slovitem Centru Šumi, po kvadraturi večjo od omenjenega, ki ji pripadata dve parkirni mesti.

Le malo izven Ljubljane pa si lahko za polovico manj denarja privoščite hišo z ogrevanim dvoriščem in dodatnim stanovanjem za gospodinjsko pomočnico.

Komentatorji so skeptični tudi, ali je stavba, glede na to, da gre za tako staro zgradbo, potresno varna, oprema pa se jim, četudi naj bi šlo za pohištvo višjega cenovnega razreda, zdi sumljivo podobna Ikeini.

Kako je videti stanovanje, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice