Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 17.1.2023 16:00
So tudi vas ob prvem pravem snegu letošnje zime presenetili nespluženi pločniki ali celo ceste? Delo ljubljanske zimske službe je danes pokomentiral župan Zoran Janković.

Vsako večjo količino snega v prestolnici neizbežno spremljajo pritožbe meščanov zaradi nespluženih cest, pločnikov in ostalih površin. Ljubljanski župan je na današnji novinarski konferenci zato vzel v bran ljubljansko zimsko službo.

Razložil je, da je imela občina z izvajalcem tovrstnih del včasih pogodbo, ki je upoštevala pripravljenost na zimsko službo. To je pomenilo, da je bil februarja denimo napovedan sneg, zimska služba pa je dva tedna čakala, da začnejo izvajati aktivnosti pluženja in posipanja.

»Mi pa smo to plačevali,« je dejal Janković. Kot je povedal, je to prakso ukinil, saj se mu zdi veliko pametneje, da občina plačuje dejansko pluženje.

Na ta način je občina po njegovih besedah tudi prihranila približno štiri milijone, saj je strošek zimske službe padel s šest milijonov na dva milijona letno. »Plača se torej samo opravljeno delo,« je zatrdil župan.

Pluženje cest določeno glede na prioritete

Janković je v nadaljevanju razložil, kako je bilo videti delo ljubljanske zimske službe v zadnjih dveh dneh, ko je zapadel sneg.

»Za včeraj je bilo napovedano, da bodo snežni meteži po celotni državi. A nekje do pol štirih je vsaj v mojem koncu še deževalo. Ko je začelo snežiti, je zimska služba na teren najprej poslala posipalce. Preden se prime sneg, je treba cesto namreč posuti z ustreznim materialom, da je primež snega manjši,« je našteval župan.

Ob pol petih so šla na teren vsa vozila in približno 350 zaposlenih. Da so imela veliko dela, ni dvoma, kdor pa je po županovih besedah »mislil, da se lahko 1626 ljubljanskih cest pospravi v eni uri ... no, to bi bil svetovni fenomen.«

Čiščenje cest je zato določeno glede na prioritete: prednost imajo vpadnice, poti v bolnice, šole in tako dalje.

S posipanjem cest prve, druge in tretje prioritete je zimska služba pričela včeraj ob 22. uri, zaključili so opolnoči. Takrat so nato aktivirali vse plužne in posipne enote in z delom zaključili ob peti uri.

Ob drugi uri so začeli še s pluženjem in posipanjem večjih površin ročne ekipe, akcija je bila zaključena ob 12. uri, zaradi večjih količin snega pa bodo s čiščenjem večjih površin nadaljevali v nočnih urah.

Župan je dejal še, da je sneg težek in moker, kar zimski službi dodatno otežuje delo.

Starejše novice