Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 13.10.2022 20:00
Ob petem mednarodnem dnevu e-odpadkov bodo v Ljubljani potekale celodnevne aktivnosti, dogodek pa bo obiskal tudi častni ambasador akcije Prinesi male aparate, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Ta petek, 14. oktobra 2022, bo peti mednarodni dan e-odpadkov, ki se bo osredotočil posebej na kopičenje številnih vrst malih aparatov.

Ja, v to kategorijo spada tudi tisti mobilni telefon iz leta 2008, ki ga še vedno hranite nekje v omari, ker ima za vas sentimentalno vrednost.

V raziskavi, ki so jo organizatorji mednarodnega dogodka, WEEE forum, opravili poleti 2022, so bili kot najpogostejši izgovori ljudi, da starih e-aparatov ne vržejo stran, navedeni »Morda ga bom ponovno uporabil v prihodnosti«, »Nameravam ga prodati/podariti«, »Ima sentimentalno vrednost«, »Morda bo imelo vrednost v prihodnosti« in »Ne vem, kako se tega znebiti«.

Raziskava se je izvajala z namenom razkriti, zakaj toliko gospodinjstev in podjetij ne popravi pokvarjenih aparatov ali pa jih ne odda v recikliranje.

Narejena je bila v 8775 evropskih gospodinjstvih v petih državah (Portugalska, Nizozemska, Italija, Romunija, Slovenija in Združeno kraljestvo), pokazala pa je, da ima povprečno gospodinjstvo vsaj 13 neuporabljenih e-izdelkov.

Najbolj se kopičijo majhna zabavna elektronika in dodatki (npr. slušalke, daljinski upravljalniki), sledijo majhna gospodinjska oprema (na primer ure, likalniki,), majhna oprema informacijske tehnologije (na primer zunanji trdi diski, usmerjevalniki, tipkovnice, miške), mobilni in pametni telefoni in majhna oprema za pripravo hrane (na primer opekači kruha, aparati za pripravo hrane).

Slogan letošnje izvedbe mednarodnega dneva e-odpadkov se zato glasi »Recycle it all, no matter how small!« Ali po slovensko »Vse e-odpadke recikliraj, na velikost se ne oziraj!«.

Lansko leto je praznovanje mednarodnega dneva e-odpadkov podprlo več kot 170 organizacij iz 78 držav po vsem svetu,  tudi letos se jih pričakuje vsaj toliko.

V Sloveniji dan prav tako obeležujemo s posebnim dogodkom, ki bo potekal 14. oktobra 2022, med 9.00 in 17.00, na Kongresnem trgu v Ljubljani v organizaciji družbe ZEOS.

Kaj vas čaka?

Kot so sporočili z družbe ZEOS, bo na dogodku na ogled posebno multimedijsko vozilo E-transformer 2.0 z muzejem aparatov, retro igricami in poučnimi videoposnetki.

Obiskati bo mogoče delavnico Šraufarija: prikaz notranjosti računalnika in kaj vsebujejo njegovi deli, ter druge poučno-zabavne aktivnosti, kot so e-labirint, delujoči telefon na številčnico, fotostojnica, maskota ECI.

Organizatorjem dogodka se bodo pridružili tudi partnerji: Društvo Duh časa, ki skrbi za računalnike za socialno ogrožene, s predstavitvijo usposabljanja še delujočih računalnikov za nove lastnike.

Serviser Jurco bo omogočil brezplačno diagnostiko in prikazom delovanja pomivalnega stroja, projekt SUSMAGPRO  prikaz trajnih magnetov in njihovo reciklažo, Knjižnica REČI izmenjevalnico še delujočih aparatov, Center ponovne uporabe Ljubljana pa bo predstavil kotiček za še delujoče aparate in trgovinico za ponovno uporabo.
 
Dogodek bo ob 11.00 obiskal tudi častni ambasador akcije Prinesi male aparate, v sklopu katere dogodek tudi poteka, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Prinesi male aparate

V akciji Prinesi male aparate, ki poteka vse do 21. oktobra v Mestni občini Ljubljana, se zbira delujoče in nedelujoče male aparate, računalnike in računalniško opremo ter TV/monitorje, nekatere od njih tudi za dobrodelni namen.

V akciji sodeluje 27 ljubljanskih osnovnih šol, pa tudi zainteresirani posamezniki. Slednji lahko svoje male še delujoče aparate prinesejo na CPU Ljubljana, ZEOS, Radio Ekspres ter dogodek 14. oktobra na Kongresnem trgu.

Izključno še delujoče računalnike in računalniško opremo zbirajo na sedežu Društva Duh časa, nedelujoče male aparate pa na Zbirnem centru Povšetova.

Društvo Duh časa bo poskrbelo, da bodo vsi zbrani še delujoči računalniki prišli varno v roke novim lastnikom, ki si jih sami težje privoščijo, Center ponovne uporabe Ljubljana bo postavil na police vse ostale še delujoče male aparate, nedelujoča oprema pa bo odšla v reciklažne obrate.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice