Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 18.1.2022 12:30
V zadnjem tednu v medijih odmeva novica, da naj bi srbski predsednik Aleksandar Vučić na mestu župana Beograda rad videl ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Pa to sploh drži?

Pretekli teden so srbski mediji poročali, da srbski predsednik države Aleksandar Vučić, zavedajoč se, da v njegovih vrstah ni primernega kandidata za župana Beograda, želi, da se za to mesto kot njegov kandidat poteguje kar ljubljanski župan Zoran Janković.

Zapisali so še, da je raziskava, na podlagi katere se odloča Vučić, pokazala, da naj bi Janković stranki Srbski napredni stranki v prestolnici prinesel veliko glasov.

Vučić je sprva za župana želel predlagati politika Aleksandra Šapića, a si je zadnji trenutek premislil, še poročajo srbski mediji. 

Kaj pravi Janković?

»S predsednikom Vučićem o tem nisem govoril. Je dober predsednik, odkar je na tej funkciji, v Srbiji spremljamo dvig gospodarske rasti; tudi tisto je naredil, kar bi jaz rad, da bi pri nas naredila država. Tipičen primer je recimo: dobiti dolgoročno pogodbo z Rusijo glede cene in dobave plina,« je danes povedal Janković.

Dodal je: »Ampak, da je bilo tako popularno … V Srbiji tudi ankete kažejo, da bi dobil še več glasu v Beogradu, če bi res bil Vučićev kandidat, pa veliko zanimanje ljudi iz Beograda, to je ena velika čast. Ampak o tem z Vučićem nisva govorila.«

»Zanimivo je, da imam tu še nekih deset mesecev mandata. Še tu se nisem odločil, ali bom ponovno kandidiral,« je sklenil z nasmeškom na obrazu.

Starejše novice