Ljubljanainfo
Sre, 25.10.2023 18:00
Policisti policijske uprave Murska Sobota in Maribor opažajo vedno več prekrškov na štajerski in pomurski avtocesti, večje število teh je povezano tudi s povečanjem prometa.

Policisti policijske uprave Murska Sobota so v ponedeljek na pomurski avtocesti izvedli poostren nadzor cestnega prometa, ob tem pa ujeli voznika, ki se je po avtocesti vozil 195 kilometrov na uro, odrejen mu je bil tudi preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 1,77 miligrama na liter alkohola v izdihanem zraku.

Varnost primerljiva s tisto na avstrijskih avtocestah?

Policisti policijske uprave Murska Sobota in Maribor opažajo vedno več prekrškov na štajerski in pomurski avtocesti, kar je povezano tudi s povečanjem prometa.

Sicer se tuji vozniki na slovenskih avtocestah počutijo varno. Eden od voznikov, Karl iz Avstrije pravi, da se varnost na slovenskih avtocestah lahko primerja z varnostjo na avstrijskih avtocestah.

Medtem ko se slovenski vozniki sicer počutijo varno, težavo vidijo v povečanju tovornih vozil in prehitrih voznikih, ki so vedno bolj nestrpni, na te opozori eden od slovenskih voznikov Zvonimir, ki se dnevno vozi po štajerski avtocesti.

Več prekrškarjev med tujci

Na pomurski in štajerski avtocesti policisti policijske uprave Murska Sobota in Maribor opažajo, da je več prekrškov povzročenih iz strani tujih voznikov.

»Statistično, če pogledava je na avtocesti gotovo več kršitev tujih voznikov in nekako teh kršitev je okrog 90 odstotkov,« pravi Srečko Šteiner, samostojni policijski inšpektor Policijske uprave Murska Sobota.

Iz policijske uprave Maribor pa sporočajo, da so slovenski državljani kršitelji v 42 odstotkih.

Od izjemno nevarnih prekrškov v oči še posebej bode ponedeljkov primer. 

»Po pomurski avtocesti, kjer je omejitev 110 kilometrov na uro vozil s hitrostjo 195 kilometrov na uro, da je pa potem še preizkus alkoholiziranosti oziroma alkoskop pokazal koncentracijo alkohola pokazal 1,77 miligramov v liter,« dodaja Srečko Šteiner.

Obračanje na avtocesti eden od najnevarnejših prekrškov

Po podatkih prometne policije Maribor med najpogostejše kršitve sodijo prekoračitev največje dovoljene hitrosti vožnje, neustrezna varnostna razdalja, neuporabo varnostnega pasu med vožnjo ter nepravilno uporabo mobilnega telefona.

»Na primer v predoru Vodole prišlo je do naleta treh tovornih vozil, k sreči brez smrtnih žrtev, nato morda, mlada voznica na pomurski avtocesti, zaletela se je v betonski zid pred tunelom, morda odmeven primer in pa napaka, ki se ne bi smela zgoditi.

Starejša voznica 64-letna, ki je zgrešila izvoz avtoceste in se odločila, da bo vzvratno vozila,« Darko Daljevič, inštruktor varne vožnje nam pove nekaj res nevarnih dogodkov, ki so se zgodili v zadnjem letu.

Vsi prekrški so za udeležence v prometu izjemno nevarni, je pa eden od najnevarnejših zagotovo obračanje na avtocesti, oziroma vožnja v napačno smer. Ta je na prvem mestu poudarja Zvonko Zavasnik iz Darsa.

Z mislimi na cesti

Obstaja veliko preventivnih akcij, tudi izobraževanj tako mladih, kot starejših voznikov, za večjo varnost v prometu, saj se vse začne pri nas voznikih.

»Vsi mi ostali, ki vozimo zdaj, uporabljamo avtoceste, če vemo, da se te napake dogajajo, kaj je pa z našo pozornostjo, ali lahko mi preprečimo to, kje smo mi z mislimi, ko vidimo, da nekdo drugi stori to hudo hudo napako na avtocesti,« še pove Darko Daljevič.

Naslednjič, ko boste sedli za volan, odložite telefon, zberite svoje misli in preverite omejitve hitrosti.

Komentarji (1)

BUTALEC (ni preverjeno)

Kaj, če bi ljubljana.info že počasi ukinil v CAPCHA priimek aktualnega predsednika države, ker ga aplikacija NE POZNA IN NE PRIZNA. To je svoje vrste sramota za vas in pokora za nas, bralce. To sem zapisal že večkrat, zgodi se pa nič. Še crkjen konj ima boljše reflekse...

Starejše novice