VIr: Facebook Krajinski park Ljubljansko barje
Profile picture for user Rebeka Sivka Rebeka Sivka
Ustvarjeno dne
Sob, 19.6.2021 07:51
Na območju krajinskega parka Ljubljansko barje se nahajata dve skupini prazgodovinskih kolišč, ki sta vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine.

Krajinski park Ljubljansko barje se nahaja na Ljubljanskem barju, ki leži v osrednji Sloveniji in je najjužnejši del Ljubljanske kotline. Območje Krajinskega parka Ljubljansko barje je največje območje mokrotnih travišč s sistemom mejic in gozdnih, grmiščnih in vodnih površin v Sloveniji.

Kaj lahko najdemo na Ljubljanskem barju?

Plečnikova cerkev svetega Mihaela v Črni vasi

Cerkev v Črni vasi je ena najbolj znamenitih izvirnih stavb slovitega arhitekta. Zaradi močvirnatega terena stoji na pilotih. Zaradi pomanjkanja sredstev za njeno gradnjo je Plečnik dodobra uporabil spretnost lokalnih rokodelcev in reciklirane materiale. 

Foto: BoBo

Razgled s svete Ane

Z manjšega hriba, na katerem že od 16. stoletja stoji slikovita romarska cerkvica svete Ane, se razprostira izjemen razgled na Ljubljansko barje, hribovja Osrednje Slovenije ter slovenske Alpe, ki se dvigajo za njimi. Do te priljubljene točke se povzpnete od Podpeškega jezera. 

VIr: Facebook Krajinski park Ljubljansko barje

Kolesarski izleti po Ljubljanskem barju

Ljubljansko barje je idealno za kolesarske izlete po slikovitih manj prometnih cestah in makadamskih poljskih poteh. Med priljubljenimi cilji so Posestvo Trnulja, Iški Vintgar, Podpeško jezero. Za bolj kondicijsko pripravljene pa je priporočen vzpon na Rakitno ali Krim

Iški vintgar, foto: BoBo

Bogastvo redkih živalskih vrst 

Na vlažnih barjanskih travnikih gnezdi 100 različnih vrst ptic, še več pa se jih tam ustavi med selitvami. Na njih med drugim živijo srne, vidre in druga manjša divjad ter kar 89 vrst metuljev. V naravnem rezervatu Iški Morost lahko opazujete redke vrst ptic kot so kosec, veliki škurh in prepelica. 

Barvito bogastvo rastlinskih vrst 

Spomladi se barjanski travniki obarvajo v žive barve ekstravagantnih temno rdečih cvetov močvirskih logaric ter rumenih kalužnic. Nato se barve živahno menjujejo skozi vse toplejše mesece z belimi munci, orhidejami, živordečimi kukavicami in še številnimi drugimi vrstami. 

Zapuščina Koliščarjev

V prazgodovini je večji del barja pokrivalo plitvo jezero, ob katerem so živeli Koliščarji. V vlažnih barjanskih tleh se je njihova zapuščina odlično ohranila. Najpomembnejša najdba je najstarejše leseno kolo na svetu, izdelano približno med leti 3350 in 3100 pred našim štetjem.

Naravni rezervati na Ljubljanskem barju 

Nekdanja šotišča na Barju so izginila zaradi izsuševanja in izkoriščanja šote v preteklih stoletjih, a del jih je ohranjen v naravnih rezervatih Goriški mah in Mali plac. V rezervatu Iški Morost lahko opazujete redke vrste ptic, v Dolini Drage pri Igu pa se sprehodite po učni poti ob sedmih ribnikih. 

Starejše novice