Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 23.3.2023 16:00
Jutri, v petek 24. marca 2023 bo v več krajih po Sloveniji potekal opozorilni shod kmetov. V Ljubljani se bodo kmetje med drugim zbrali na trasi kanala c0.

Nezadovoljstvo slovenskih kmetov z novo skupno kmetijsko politiko se vleče že nekaj časa. V preteklih dneh smo na družbenem omrežju Facebook opazili vse več fotografij, na katerih kmetje ob cestah na kol nataknejo škornje

»To ni kakšna nova moda, to je simbol evropskega in slovenskega kmeta proti kmetijski politiki,« se je glasil eden od zapisov.

Vse več kmetov je nezadovoljnih s skupno kmetijsko politiko: »Vsak dan bo manj kmetij in s tem tudi manj hrane.«

Kmetje bodo jutri protestirali v več krajih po Sloveniji, tudi v Ljubljani

Izkazovanje nezadovoljstva kmetov s skupno evropsko politiko se ni ustavilo pri škornjih na kolih, zdaj je že jasno, da se bo jutri, 24. marca 2023, po Sloveniji izpeljalo več opozorilnih shodov kmetov.

Sindikat kmetov Slovenije je nedavno podal lokacije zbora kmetov, v Ljubljani se bodo zbrali na Igu, na Hipodromu Vrbljene, in na trasi kanala c0 - zbor je ob 12. uri pod vasjo Kleče.

»Bojimo se obdavčitve. Kmetje vsako leto plačujemo davek materi naravi. To je suša, toča, padec cen in podobno. To so problemi, ki nas v sedmih letih doletijo vsaj enkrat in takrat praktično ne žanjemo niti enkrat.« je dejal Franc Štih, kmet iz Noršincev pri Ljutomeru.

Nekateri hlevi so prazni, mladih kmetov praktično ni več: »To je znak, da mora nekdo krepko razmisliti«

Kmetje si še naprej želijo slovenskega potrošnika prehranjevati z zdravo hrano: »Rastlini vse, kar damo, če tudi je fungicid ali herbicid, rastlina vse to prebavi. V samem pridelku tega ni.«

Čeprav jim Evropa očita, da trošijo preveč škropiv, se Štih s tem ne strinja. Pravi, da je kemija veda, ki kmetom olajša delo: »Dobro, pa ne bomo nič špricali pa gnojili in bomo videli, s čim se bomo hranili

»Imamo vnuka, ki je bil zainteresiran za srednjo kmetijsko šolo. V zadnjem obdobju pa ima pomisleke, ali ima to sploh smisel. Na Ptuju so morali prvi letnik ukiniti, saj so bili samo trije dijaki. To je znak, da mora nekdo krepko razmisliti.« je še dodal Štih.

V primeru neodzivnosti vlade sledi vseslovenski kmečki shod

Kmetje se bodo na protestu zbrali jutri, 23. marca 2023, ob 14. uri, medijem pa bodo predstavili svoje zahteve, ki so med drugim tudi:

  • Debirokratizacija kmetijstva, zmanjšanje staleža divjadi in zveri,
  • zaščita najboljših kmetijskih zemljišč,
  • stop zahtevam zelenega dogovora,
  • sledljivost porekla pridelkov in ohranitev slovenske živinoreje,
  • hrana slovenskega porekla v javnih zavodih in enaki standardi za vse,
  • ustrezno plačilo za svoje delo

Kmetje med drugim opozarjajo, da če se Vlada Republike Slovenije ne bo odzvala na njihove zahteve, bodo v naslednjih tednih pristopili k organizaciji vseslovenskega kmečkega shoda v Ljubljani.

Starejše novice