Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 14.9.2022 23:00
Košarkarji Slovenije so s porazom proti Poljski končali evropsko prvenstvo v Berlinu.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtfinalu evropskega prvenstva v Berlinu izgubila proti Poljski s 87:90. 

Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše je preskočila le pred petimi leti v Istanbulu, ko se je na koncu zavihtela do zlate medalje, ter leta 2009 na Poljskem, ko je zasedla četrto mesto.

Sloveniji pošle moči, zapuščajo Evropsko prvenstvo

Slovenija je sicer na tokratnem prvenstvu na sedmih tekmah v Nemčiji dosegla pet zmag, premagali so Litvo, Madžarsko, Nemčijo, Francijo in Belgijo ter izgubili proti Bosni in Hercegovini ter Poljski. Poraz proti slednji sodi med ene najtežjih v zgodovini Slovenije, ki je bila po izpadih Srbije, Litve in Grčije glavna kandidatinja za najvišje mesto.

Zasedba Aleksandra Sekulića je tokrat žal razočarala, iz škripcev je ni mogel potegniti niti prvi zvezdnik Luka Dončić, ki je ob metu 5:15 dosegel 14 točk in tri minute pred koncem tekme obsedel na klopi s petimi osebnimi napakami.

Preberite še:

Kljub slabemu začetku, se je tekma končala zgolj s tremi točkami razlike, a žal v prid Poljske

Že uvodne minute so pokazale, da Slovenija ni prava. V prvih šestih minutah je ubranila vsega en napad Poljske, ki je tedaj že vodila z 20:18. A to je bil šele začetek 'grozljivke', ki so jo slovenski ljubitelji spremljali v nadaljevanju prvega polčasa.

Ob mlačni obrambi so se poljski košarkarji razigrali in iz minute v minuto višali razliko. Še posebej katastrofalna je bila druga četrtina, ki jo je Poljska dobila z 29:13 in v 19. minuti povedla s 54:31.

V drugem polčasu je Slovenija pokazala drugi obraz in s peklensko obrambo Poljsko v tretji četrtini omejila na šest točk oziroma vsega en koš iz igre. Prisilila jo je, da je zgrešila vseh enajst metov za tri točke, potem ko je v prvem polčasu zadela devet trojk (9:19). Dobila je skok s 15:10 in posledično zaostanek devetnajstih točk ob odmoru do 28. minute znižala na 60:61.

Čeprav je na začetku zadnjega dela igre povedla s 73:68 in bila na poti v polfinale, je v naslednjih minutah znova popustila njena zbranost in Poljska jo je kaznovala z delnim izidom 16:3 ter vodstvom 84:76. V izdihljajih tekme se je sicer še približala na 87:90, ubranila zadnji napad Poljske in imela s trojko možnost za podaljšek, vendar se Klemnu Prepeliču poskus z velike razdalje ni posrečil.

Medtem ko se je pri Poljski v zgodovino zapisal Mateusz Ponitka z redko videnim trojnim dvojčkom v evropski košarki - 26 točk, 16 skokov, 10 podaj, kar je šele tretji tovrstni dosežek na evropskih prvenstvih, sta največ točk pri Sloveniji dosegla Vlatko Čančar (21) in Goran Dragić (17).

Starejše novice