Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 31.5.2023 16:00
Ljubljana je prejemnica prestižnega naziva 'najboljše evropsko mesto za krajše oddih'e s strani organizacije European Best Destinations, vodilne spletne strani, ki se posveča promociji kulture in turizma v Evropi.

Naziv 'najboljše evropsko mesto za krajše oddihe' je potrditev izjemne privlačnosti Ljubljane in njene edinstvenosti kot vrhunske destinacije za popotnike, ki si želijo nepozabnih mestnih doživetij, so zapisali pri Turizmu Ljubljana.

Naziv najboljše destinacije za mestni oddih je Ljubljana prejela na podlagi merjenja obiska spletnega portala European Best Destinations, potovalnega spletnega portala, namenjenega promociji kulture in turizma v Evropi.

Sodelujejo s turističnimi organizacijami in EDEN, največjo mrežo destinacij trajnostnega turizma, ki jo je ustanovila Evropska komisija. Njihovo tekmovanje, European Best Destination, igra pomembno vlogo pri promociji Evrope kot vodilne turistične destinacije na svetu. Postalo je stičišče turističnih organizacij in popotnikov ter glavna vrata za odkrivanje Evrope.

Zgolj v zadnjem letu je ta portal obiskalo 7,2 milijona obiskovalcev, med njimi 26 odstotkov iz Združenega kraljestva, 14 odstotkov iz ZDA, šest odstotkov iz Avstralije, pet odstotkov iz Kanade in pet odstotkov iz Nemčije.

Ljubljana je bila najbolj obiskana pristajalna stran v zadnjih 12 mesecih, ki jo je obiskalo 243.089 obiskovalcev. Največ teh obiskovalcev spada v starostno skupino med 18 in 24 let (30,4 odstotka), sledijo jim obiskovalci v starostni skupini 25-34 let (18,8 odstotka) in 35-44 let (17,9 odstotka), kar kaže na priljubljenost Ljubljane med mlajšimi in aktivnimi popotniki.

Na seznamu v družbi le desetih mest

Na lestvico najboljših evropskih destinacij za mestni oddih se je uvrstilo le deset mest, med njimi tudi Kopenhagen, Lizbona, Riga, Firence, Pariz, Malaga, Madrid, San Sebastian in Dunaj. Rezultati kažejo, da se Ljubljana postavlja ob bok najbolj trendovskim evropskim destinacijam. Naziv 'najboljše evropsko mesto za krajše oddihe' bo Ljubljana obdržala tudi v letu 2024.

Maximilien Lejeune, direktor organizacije European Best Destinations, ni presenečen nad rezultatom, saj je Ljubljana že dokazala svojo privlačnost z nazivom 'najboljša evropska destinacija leta 2022', za katerega je prejela glasove rekordnega števila popotnikov izven Slovenije.

Rezultati kažejo tudi velike multiplikativne učinke prejšnjega naziva. Zaradi tega naziva je Ljubljana prejela mednarodno promocijo v vrednosti več kot deset milijonov evrov, medtem ko je bila vrednost promocije naziva najboljše zelene prestolnice v Evropi v letu 2021 ocenjena na 1,6 milijona evrov.

Ljubljana je »trendovska, a varna destinacija, kjer se vsak počuti dobrodošlega. Je odprto, družinam prijazno in zeleno kulturno središče, o katerem vsi sanjajo, da bi ga obiskali,« pravi Maximilien Lejeune.

V organizaciji so prepričani, da je Ljubljana vodilna destinacija na mnogih področjih, pomembnih za popotnike, ki iščejo avtentičnost, visoko kakovost storitev, varnost in edinstvena doživetja.

Ljubljana se uvršča med vodilne destinacije v Evropi, kar je rezultat prizadevanj za prijazno mesto, trajnostno delovanje in kakovostne dogodke. Potrjujejo jo tudi visoke ocene na platformi TravelSat, kjer je Ljubljana krepko presegla povprečje drugih evropskih destinacij - 88 točk v letu 2022, v primerjavi s povprečjem 34 točk za vse evropske destinacije.

Neprecenljiva promocijska vrednost za Ljubljano

»V Turizmu Ljubljana izjemno cenimo in smo ponosni na prejeta priznanja in nagrade. Prejeta nagrada ima izjemno velik pomen, saj temelji na mnenjih ljudi, ki so obiskali našo prelepo destinacijo. Zavedamo se, da so njihove izkušnje in vtisi ključni, saj so najboljša potrditev kakovosti našega skupnega dela ter naše predanosti k ustvarjanju vrhunskih doživetij. S svojimi mnenji so popotniki postali del naše zgodbe, ki se razvija in raste skupaj z vsako novo izkušnjo,« pravi Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Dodala je, da si bodo še naprej prizadevali zagotavljati vrhunsko kakovost, gostoljubnost in edinstvenost, da bi vsak obiskovalec doživel neponovljive trenutke v Ljubljani.

»To nas navdihuje in motivira, da nadaljujemo naše poslanstvo – ustvarjati nepozabne trenutke in pustiti trajen vtis v srcih naših obiskovalcev. Destinaciji pa prinaša odlično vidljivost in neprecenljivo promocijsko vrednost.«

Organizacija European Best Destinations bo delila novico o letošnjih izborih z več kot 740.000 prejemniki njihovega novičnika, izbor pa bo objavljen tudi na njihovem spletnem portalu, ki je med najbolj obiskanimi turističnimi portali v Evropi.

Uradna podelitev naziva bo potekala v nedeljo, 4. junija, na svečani slovesnosti v Varšavi, ki je nosilka naziva 'najboljše evropske destinacije leta 2023'.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice