Ljubljanainfo
Sre, 22.3.2023 07:00
»Prepoznavni ljubljanski mostovi, kjer ni avtomobilov in so tla gladka, so idealne lokacije za moj način rolanja,« pravi Rajko Dolinšek, sicer direktor agencije Informa Echo, specializirane za spodbujanje učinkovite rabe energije.

V toplejših dneh lahko na kateri od prepoznavnih lokacij v središču Ljubljane naletite na Rajka Dolinška, ki se na rolerjih počuti tako domače kot večina preostalih Ljubljančanov v udobnih supergah.

Na mostovih čez Ljubljanico in ostalih gladkih površinah, zaprtih za promet, izvaja energijsko, meditativno rolanje, ki mu pomaga slediti doživetju harmonije ob spremljanju notranjega toka energije, ki ga občuti, ko umiri svoje misli.

Obenem pa s tovrstnim rolanjem prispeva k promociji Ljubljane, kar so prepoznali tudi pri Turizmu Ljubljana - povabili so ga k sodelovanju pri snemanju videa »Skating on the bridges of Ljubljana«, ki na unikaten način vabi k doživljanju prestolnice, ne samo k ogledu znamenitosti ali turistični ponudbi.

Rajko Dolinšek se je z veseljem odzval povabilu Ljubljanainfo na intervju in nam podrobneje razložil, kako se je začel ukvarjati z meditativnim rolanjem in kako to vpliva na njegovo vsakdanje življenje.

Kaj je energijsko, meditativno rolanje, ki ga izvajate? Kdaj ste pričeli z njim? Zahteva kakšne posebne priprave?

»Pri rolanju sledim doživetju harmonije ob spremljanju notranjega toka energije, ki ga občutim, ko umirim svoje misli. To občutenje izražam skozi gibanje, zato svoj način rolanja imenujem energijski ples ali meditacija v gibanju.

Pri tem mi pomaga glasba, ki me navdihne. Ne sledim ritmu glasbe, ampak svojemu doživljanju. Zadnjih pet let je rolanje postalo eden od mojih načinov izražanja.
 
Veščina rolanja, sposobnost notranjega občutenja in ponotranjeni gibi, ki sem jih razvijal skozi različne športe, ples in borilne veščine mi omogočajo takšen način rolanja.

Sposobnost spremljanje notranjega toka energije pa sem z leti pridobival z različnimi načini meditacije in celovitim osebnim razvojem, pri čemer mi veliko pomaga moja življenjska sopotnica Olivera. Verjamem, da vsak človek lahko najde svoj način občutenja sebe in izražanja, če si za to prizadeva in ob tem razvija svojo celovitost.«  
 
Je pri takem načinu gibanja pomembnejša fizična kondicija ali stanje duha?

»Oboje je pomembno. Pri takšnem načinu gibanja ni bistvena stopnja zahtevnosti. Gibi so lahko zelo enostavni, a je pomembno, da so harmonični. Do tega pa pride spontano, ko se umirimo in prisluhnemo sebi. Določena kondicija pa je potrebna, da telo lahko z gotovostjo sledi in izraža to, kar čutimo.« 

Ker rolate po prepoznavnih kotičkih Ljubljane, so vas k sodelovanju povabili celo pri Turizmu Ljubljana, nastopili ste v njihovem promocijskem videu. So lokacije skrbno izbrane, želite s tem nekako prispevati tudi k promociji svojega mesta, ali jih izbirate po naključju?

»Svoje rolanje doživljam kot darilo, ki ga rad delim z mimoidočimi. Tisti, ki začutijo energijo, s katero rolam, doživijo trenutek navdiha, ki jim izvabi nasmeh. V tem, da ljudi spodbujam k iskanju harmonije, vidim del svojega poslanstva.

Prepoznavni ljubljanski mostovi, kjer ni avtomobilov in so tla gladka, so idealne lokacije za moj način rolanja. Vesel sem, da s tem lahko prispevam k promociji Ljubljane, ki je čudovito mesto, in da so ta potencial prepoznali tudi pri Turizmu Ljubljana.

Video na nenavaden način vabi k doživljanju mesta in ne samo k ogledu znamenitosti ali turistični ponudbi.« 

Katera lokacija za rolanje v Ljubljani je vaša najljubša?

»Najraje rolam na Mesarskem mostu (mostu ljubezni), ker je površina gladka, ni mi treba paziti na avtomobile in kolesarje, omogoča pa tudi zanimivo interakcijo z mimoidočimi.

Na videu »DUO flow skating«, ki je posnet na Mesarskem mostu, ob rolanju predstavljam tudi svojo življenjsko zgodbo in to, s čimer se ukvarja naša agencija Informa Echo.« 
 
Kako bi k rolanju oziroma kateremu drugemu športu, ki ohranja energijo, spodbudili tiste, ki bi želeli poskusiti, pa jih je strah ali sram?

»Motivacijo za gibanje lahko ustvarja: zdrav način življenja in dobro počutje, ohranjanje telesne kondicije in vitalnosti, psihična razbremenitev, celovita harmonizacija ali strast do določenega športa. Najbolj pomembno pri tem je, da razvijemo ljubezen do gibanja in predvsem do sebe in da pri tem uživamo.« 

Sicer ste direktor agencije Informa Echo, specializirane za spodbujanje učinkovite rabe energije. Kako lahko kar najbolj učinkovito porabljamo energijo na različnih področjih življenja?

»V agenciji Informa Echo na različne načine spodbujamo učinkovito ravnanje z energijo.

Ekosistem učinkovitega ravnanja z energijo, ki ga razvijamo že vrsto let, poleg Raziskave energetske učinkovitosti Slovenije, spletne aplikacije za izračunavanje prihrankov pri energiji www.porabimanj.si in spletnih strani, kot je www.porabimanj.info, vključuje tudi trajnostni življenjski slog, ki poleg varčevanja z energijo vključuje tudi upravljanje z osebno energijo misli, čustev in telesa.

S svojim načinom rolanja dajem primer celovitega obravnavanja sebe in harmoniziranja osebne energije, kar je v današnjem času vsaj tako potrebno kot učinkovito ravnanje z energijo doma, na javnih mestih in v prevozu.« 

Imate v zvezi s tem še kak specifičen nasvet za bralce Ljubljanainfo?

»Vse, kar počnemo, je lahko priložnost za osebni razvoj, če sebe in vsakodnevne aktivnosti obravnavamo na celovit način. Kako ravnamo z energijo, je prav tako lahko vidik dela na sebi, saj pri tem potratne navade, ki se jih velikokrat sploh ne zavedamo, transformiramo v učinkovito ravnanje.

Pri tem lahko prihranimo, ustvarjamo harmoničen dom, prispevamo svoj del k varovanju okolja, s pozitiviranjem sebe pa se približujemo svoji naravi, ki je v osnovi harmonična.

Za spodbudo k učinkovitemu ravnanju z energijo in na poti odkrivanja harmonije bralce vabim tudi na spletno stran www.pozitivnaenergija.si.«  

Starejše novice