Rebeka Sivka
Čet, 20.1.2022 16:00
V Ljubljani so se cene ogrevanja decembra drastično povišale.

Ljubljančane je zadnji mesec prejšnjega leta presenetila precej višja cena na položnici za ogrevanje. Zgroženost nad (pre)visokimi cenami so mnogi izrazili na družbenih omrežjih.

Kaj odgovarja javno podjetje Energetika Ljubljana?

Cena se ne bo več spreminjala

»Cena ogrevanja se je decembra 2021 res zvišala, in sicer se je povišal variabilni del cene toplote, ki od 1. decembra 2021 znaša 75,3 evra za megavatno uro. Ta cena se obenem do konca ogrevalne sezone 2021/2022 ne bo več spreminjala,« za Ljubljanainfo sporočajo iz podjetja Energetika Ljubljana. 

Energetika Ljubljana sporoča tudi, da je decembra 2020 variabilni del cene toplote sicer znašal enkrat manj od sedanje, in sicer 36,5 evrov za megavatno uro, a velja ob tem dodati, da je bila ta cena hkrati tudi bistveno nižja od na primer cene iz septembra 2019, ko je znašala 46,9 evrov za megavatno uro.

Treba je upoštevati daljše obdobje

Energetika Ljubljana poudarja, da se variabilni del cene toplote spreminja navzdol in navzgor, skladno z dejanskimi spremembami stroškov energentov in emisijskih kuponov.

Za objektivnejše razumevanje odgovorov v povezavi s podražitvami toplote je zato smiselno podajati oziroma upoštevati daljše obdobje, razlagajo.

Ker je končna cena toplote sestavljena iz tako imenovanega fiksnega dela (na računu je izražen kot priključna moč) in variabilnega dela (na računu je izražen kot dobavljena toplota), pa velja izpostaviti tudi to, da se sprememba variabilnega dela cene toplote ne odrazi v enaki višini tudi na končnem računu, temveč v manjši, pojasnjujejo.

Zakaj so se dvignile cene?

»Razlog za dvige variabilnega dela cene toplote v letu 2021 je izredna rast cen energentov in emisijskih kuponov. Energetika Ljubljana kot energent za proizvodnjo toplote za potrebe daljinskega ogrevanja uporablja premog, lesno biomaso in zemeljski plin.

Za proizvodnjo toplote pa moramo zagotoviti tudi ustrezno količino emisijskih kuponov,« za Ljubljanainfo razlagajo pri Energetiki Ljubljana. 

Kljub povišanju cene toplote pravijo, da Energetika Ljubljana ostaja med ugodnejšimi večjimi daljinskimi sistemi v Sloveniji.

Starejše novice