Patricija Fašalek
Pon, 25.7.2022 06:47
Poleg naznanitve, da se bo mogoče v Ljubljanici kopati čez dobri dve leti, pa nas v roku petih let na reki, ki teče skozi prestolnico, čaka še ena velika sprememba.

Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal, da bodo uredili krožno pot po Ljubljanici. Zagotovili bodo tudi čiščenje vode. Projekt, s katerim nameravajo to uresničiti, je že podpisan.

»Načrt je, da bodo Plečnikove zapornice dvignjene, nove zapornice s hidroelektrarno nastajajo pri sotočju pred gostilno Portal. Ladjica se bo vračala do Špice po Grubarjevem prekopu,« je za Ljubljanainfo povedal Janković.

Vse ladjice bodo lesene in na sončno energijo

Za čisto Ljubljanico bodo ob izdelovanju krožne poti poskrbeli na več načinov. Janković se je že sestal z ladjarji, katerim je predstavil svoj načrt.

»Imeli smo sestanek z vsemi ladjarji. V petih letih, ko bo pot zaključena, bodo imeli samo lesene ladjice in še te bodo na solarni pogon. Na to praktično ni bilo pripomb,« je dejal župan.

Posodobljene bodo tudi brežine Ljubljanice. Steze ob reki bodo oblikovali tako, da se bodo lahko sprehajalci po njih spustili vse do reke. 

»Ljubljanica bo dobila nov pomen,« je zagotovil Janković.

Starejše novice