Foto: Bobo
Selma Špendl
Sre, 23.11.2022 06:56
Vsi v Ljubljani si močno želijo brezskrbnega kopanja v Ljubljanici, kjer je nekoč že bilo mestno kopališče. Želje mnogih naj bi že v nekaj letih postale resničnost.

Nekoč, pravzaprav vse do leta 1957, je bila v Ljubljanici na kopališču Špica prava gneča, saj je tam domovalo mestno kopališče na Ljubljanici, ki je bilo namenjeno predvsem mestni smetani.

Danes je zgodba sicer nekoliko drugačna. V Ljubljanici se že leta nihče več ne kopa, saj naj bi njena zelena voda še vedno veljala za neustrezno za kopanje.

Največji problem predstavljajo kanalizacija, kmetijstvo na barju, živali in ladijski promet.

Čista Ljubljanica je projekt, s katerim se ureja odvajanje in čiščenje komunalnih voda ter varovanje vodnih virov v porečju Ljubljanice je v teku že od leta 2011, Ljubljančani pa naj bi se po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića lahko v Ljubljanici, tako kot že nekoč, ponovno kopali že nekje čez štiri leta.

»Priznam, komaj čakam ta projekt. Ne bo šlo samo za to, da se lahko ponovno kopamo, ampak tudi za to, da bo čisto,« je za Ljubljanainfo dejal Janković.

Avtobusi na vodik, ladjice na sončni pogon

Janković nam zaupa, da so za projekt energijske izrabe Ljubljanice že podpisali sporazum s štirimi podpisniki: z njihove strani z Energetiko Ljubljana in Mestno občino Ljubljana, s strani države pa z Direkcijo Republike Slovenije za vode in Elektrom Ljubljana.

S strani občine naj bi bil za projekt zadoležen vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik.

»Gre za gradnjo treh hidroelektrarn in celotno urejanje Ljubljanice, prične se nad Špico, konča pa dolvodno pri Sotočju. Dvignili se bosta zapornici, Plečnikova na Ljubljanici in zapornica na Gruberjevem prekopu.

Pri obstoječih zapornicah bosta dve novi hidroelektrarni, pri Sotočju pa nova hidroelektrarna in nova zapornica, ki jo bo upravljala Energetika Ljubljana. Projekt bo vseboval tudi poskus, da bodo z elektriko iz hidroelektrarn z elektrolizo proizvajali vodik, s katerim bomo poganjali avtobuse na vodik,« je dodal Janković.

Ker bodo z dvigom zapornic sproščene plovne poti na Ljubljanici in Gruberjevem prekopu, bodo po zamislih profesorja Koželja urejena tudi nabrežja s številnimi prostori za posedanje.

Projekt naj bi bil končan nekje čez štiri leta, investicija projekta pa je ocenjena na 35 milijonov evrov.

Kljub temu da je do končne realizacije projekta še nekaj let, pa ljubljanski župan pravi, da je Ljubljanica že primerna za kopanje.

»Letos bi se lahko kopali že dvesto dni. Ko smo letos čistili Ljubljanico in izvajali vse potrebne meritve, je bila Ljubljanica čista,« je dejal Janković.

Mestna občina Ljubljana naj bi v sklopu projekta bila tudi že dogovorjena z ladjarji, da bodo takrat morale biti prav vse ladjice lesene in na sončni pogon.

Starejše novice