Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 10.3.2022 12:30
Ljubljanska veterinarska fakulteta je ob podpori ministrstva za kmetijstvo in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ustanovila Nacionalni center za dobrobit živali.

Nacionalni center za dobrobit živali bo med drugim zadolžen za spremljanje in sooblikovanje znanstvenih dognanj, usposabljanje, pripravo podlag za predpise, izvajanje ocen tveganja in druge naloge.

Kot so danes sporočili z veterinarske fakultete, je dobrobit živali na ravni Evropske unije zelo aktualno področje, »ki vzbuja pozornost javnosti in različnih evropskih institucij«. 

Odločevalci v Evropski uniji so se že zavezali k prevetritvi evropske zakonodaje in k dvigu standardov dobrobiti za rejne živali, so spomnili.

Za zakonodajo, ki jo bo mogoče tudi izvajati, je po njihovih navedbah nujno, da temelji na znanstvenih dognanjih, na stroki in na sodobnih tehnoloških dosežkih. »Vse to pa zahteva od države tudi institucionalno in strokovno krepitev zmogljivosti na področju dobrobiti živali,« so dodali.

Med dejavnostmi centra so tako izpostavili spremljanje in sooblikovanje znanstvenih dognanj na področju dobrobiti živali, usposabljanje in izobraževanje, pripravo znanstvenih strokovnih podlag in mnenj za predpise na nacionalni ravni, na ravni Evropske unije in na globalni ravni, izvajanje ocen tveganja na področju dobrobiti živali ter podajanje ekspertnih mnenj v zvezi z dobrobitjo živali.

Kmetijski minister Jože Podgoršek je ob januarskem obisku fakultete izpostavil, da »tak center v Sloveniji potrebujemo zaradi tega, ker je čedalje več vprašanj, kdaj z živaljo ravnamo ustrezno in kdaj ne«. 

»Na ta vprašanja mora odgovoriti stroka, zato takšen center potrebujemo,« je utemeljil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice