Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 7.3.2023 07:00
Kaj storiti, ko Urbanomata ni v bližini, s telefonom pa ti vožnje ne uspe plačati?

Po Twitterju je te dni zaokrožila zgodba Ljubljančanke, ki je poskušala mladi turistki iz Beograda olajšati uporabo mestnega potniškega prometa.

Kot je zapisala, turistka ni imela kartice Urbana, sama pa je imela na svoji Urbani, ki bi ji jo lahko sicer posodila, premalo sredstev.

Ker v Dravljah, kjer je šlo dekle na avtobus, nikjer v bližini ni bilo nobenega Urbanomata, s telefonom pa ji ni uspelo plačati, ji na koncu ni preostalo drugega, kot da se na avtobus 'prešverca'.

»Ljubljana je raj za tujce,« je ob tem cinično zapisala Ljubljančanka.

Pod objavo so se oglasili celo Ljubljančani, ki zagotavljajo, da tovrstne zmede niso samo domena turistov - tudi marsikateri domačin se je zaradi preteklih slabih izkušenj prenehal voziti z avtobusi LPP, dokler ti končno ne uvedejo plačevanja s karticami ali z gotovino.

Bralcem Ljubljanainfo so težave z Ljubljanskim potniškim prometom že poznane. Nedavno smo zaznali povečano število pritožb zaradi težav s plačevanjem z mobilnim telefonom na avtobusih.

Terminali na avtobusih namreč pogosto bodisi ne zaznajo telefona - neodvisno od tega, ali ima uporabnik vklopljeno storitev Moneta ali ne - bodisi so pokvarjeni.

Tudi avtorica objave na Twitterju je zapisala, da je šele na avtobusu ugotovila, da s telefonom ne more plačati.

Vozniki avtobusa in redarji za težave nimajo razumevanja, navadno odgovorijo, da naj si potniki namesto telefona priskrbijo fizično kartico Urbana, ki jo napolnijo za določeno število voženj.

Končno plačilne kartice?

Na naše poizvedovanje, kdaj nameravajo sistem spremenili, so pri LPP tedaj odgovorili, da razvijajo prenovljeno mobilno aplikacijo, ki bo odpravljala vse navedene težave, hkrati pa bo dostopnost in uporabniško izkušnjo javnega potniškega prometa občutno izboljšala.

Tedaj sicer še neposredno povedali, ali bo poleg nove mobilne aplikacije mogoče tudi plačevanje s karticami in z gotovino, je pa Rok Vihar, namestnik direktorja LPP, pred približno mesecem dni za 24ur potrdil, da bo dodana možnost plačevanja s plačilnimi karticami.

 »Ohranjene bodo vse trenutne funkcionalnosti Urbane, dodane pa bodo nove možnosti oziroma oblike plačevanja. Dodana bo možnost plačevanja s plačilnimi karticami tako za polnjenje Urbane kot tudi za neposredno plačevanje na avtobusih, na samih validatorjih,« je dejal.

Kdaj točno se bo to zgodilo, pa zaenkrat še ni znano.

Starejše novice