Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 2.2.2023 12:19
Danes je bil tudi uradno predstavljen LUV Fest, Festival Ljubljane, umetnosti in vandranja, s katerim želi Turizem Ljubljana med drugim spodbuditi turistični obisk prestolnice tudi v februarju in marcu.

LUV - LOVE - ljubezen. Lahko pa tudi L kot ljubezen, U kot umetnost in V kot vandranje.

To so tri glavne točke LUV festa, ki bo z letošnjim letom prvič zaživel pod okriljem Turizma Ljubljana. Premierno je bil predstavljen danes na dogodku, ki ga je povezovala igralka Mojca Fatur, glasbeno pa popestril duo Freekind

Festival slavi ljubezen in svetlobo v ne tako svetlih časih in poskuša doseči, da bi tudi prebivalci Ljubljane na mesto spet začeli gledati skozi rožnata očala, da bi torej, kot je dejala direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, postali turisti v lastnem mestu.

Tako je LUV lahko sprehod po stari Ljubljani, okus kave na ustnicah, čokoladna torta v Loliti, večerni razgled z gradu, zasnežen Tivoli, tišina v Moderni galeriji, sobotni vrvež na tržnici, matineja v Kinodvoru, valentinova večerja v Strelcu, večerni poljub v baru v Šiški ...

Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana (foto: Mediaspeed).

Od kulturnega praznika do Gregorjevega

LUV fest je po besedah Petre Stušek nastal, ker vsi pri Turizmu Ljubljana čutijo izjemno močno ljubezen do domače besede, arhitekture in kulture.

To so področja, ki so jih želijo z LUV festom, za katerega upajo, da bo postal tradicionalni dogodek, dodatno osvetiti, hkrati pa z njim obogatiti turistični program mesta tudi v mesecih, ko je turistični obisk praviloma manjši, torej v februarju in marcu.

Festival bo trajal od 8. februarja, ko obeležujemo kulturni praznik, do 12. marca, to je dan starega slovenskega praznika Gregorjevo, ki naj bi predstavljal prihod pomladi.

Tako bo povezal dva lepa slovenska praznika in dal mestu svetlo luč, ki bo Ljubljančane poživljala v obdobju, ko so dnevi sicer še turobni.

»Želimo združevati in spodbujati, izraziti ljubezen do naše dediščine skozi različne nivoje - do hrane, besede, etnografskih značilnosti,« je še dejala Petra Stušek.

Festival bo poleg dogodkov in prireditev tudi tistim Ljubljančanom, ki se ne bodo udeleževali programa, ponudil mnogo 'bonbončkov', med drugim večerni ogled svetlobnih instalacij na Kongresnem trgu, za katere bo poskrbela Svetlobna gverila.

S ptički, ki se ženijo na Gregorjevo in so zato eden od svojevrstnih simbolov festivala, bodo okrasili cvetlična korita, po mestu razobesili ptičje hišice in po različnih kotičkih Ljubljane nastavili 'foto kotičke', ki bodo ljudi spodbudili, da z novimi očmi pogledajo na sicer vsakdanje mestne lokacije.

Med foto točkami so na primer mala terasa na vrhu nebotičnika, Mesarski most s ključavnicami zaljubljencev, Plečnikov most v Trnovem, Tivolski bajer in Grad Tivoli.

Dogodki za vsak okus

Med dogodki pa organizatorji posebej izpostavljajo zaključno prireditev festivala Pozdrav pomladi - Gregorčki 2023, ki bo na Eipprovi ulici potekala 11. marca, od 12.00 do 20.00.

V času festivala se boste ravno tako lahko zavrteli na Valentinovem in Gregorjevem plesu, prvi bo potekal v Festivalni dvorani 17. februarja, drugi 11. marca na Ljubljanskem gradu, se odpravili na romantično vožnjo z ladjico po Ljubljanici, sodelovali na kreativni zlatarski delavnici Moč prstana in kreativni lončarski delavnici Igra v dvoje, pod okriljem Turistično informacijskega centra Ljubljana v vodenem ogledu spoznavali Ljubljanske zgodbe o ljubezni, šli v Kinodvor na Noč erotičnega filma in še marsikaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice