Nika Vajnhandl
Tor, 8.6.2021 06:47
Ponovno se je odprl lokal Maček, ki se ga morda spomnite izpred šestih let. Prostor na promenadi pa mu je vmes grela slaščičarna Čokoladni atelje Dobnik.

Lokala Maček se morda spomnite izpred let pred 2016, ko so po skoraj dvajsetih letih zaprli svoja vrata.

Mesto na Cankarjevem nabrežju 19 je takrat za štiri leta zasedla slaščičarna Čokoladni atelje Dobnik.

Maček se vrača

  • Sedaj se pa Maček spet vrača! Sicer z novima najemnikoma, izkušenima gostincema Vitom Korošcem in Ireno Prebil, ki imata v neposredni bližini Mačka že tri restavracije v stari Ljubljani, in sicer Julijo, Valvasorja in Robbo.

Kljub temu da se gostinca sicer pretežno ukvarjata s ponujanjem hrane, bo v Mačku mogoče dobiti pijače in kakšne prigrizke

»Tukaj smo se odločili za ponujanje pijače, ker je stik z okolico zelo pomemben. Smo na promenadi. Ljubljančani so navajeni priti v center, spiti kavo, gledati okolico,« za Ljubljanainfo razlaga Korošec.

Veliko miz zunaj, še več jih je notri

Kljub temu da je lokal Maček komaj dobro začel obratovati, že živi z okolico in z ostalimi lokali na promenadi. 

V trenutnem času pa izstopa po svoji veliki terasi, ki ponuja tudi veliko miz, ki pa so še vedno dovolj narazen, da ponujajo vsaki mizi svojo zasebnost.

»Še več pa jih je v notranjosti,« z nasmehom doda Korošec. 

Notranjost bodo odprli do konca julija. 

Podpirajo slovensko in ostajajo v duhu nostalgije

V Sloveniji imamo precejšnje število vinarjev, kraft pivovarjev … kar sta opazila tudi Vito Korošec in Irena Prebil, ter se zavestno odločila, da jih podpreta. 

Tako v ponudbi najdemo veliko izbiro različnih slovenskih vin in piv

S svojo ponudbo pa ciljajo tudi na to, da se bodo gostje spet počutili v Mačku, kot so se, preden se je leta 2016 zaprl. 

»Zadnjih sedem mesecev je bilo za vse gostince težko. Tako, da z njimi si moramo stati ob strani. Hkrati, pa se vsi se radi spominjamo časov pred vso koronakrizo. Radi se tudi počutimo mladi,« razlagata Korošec in Prebil, preden razkrijeta, da pri njih lahko naročili tudi pivo Smile in podobne pijače, ki so sicer nekako izginile s trga.

»Sodelujemo s Pivovarno Union in vrtamo, kako priti do dobaviteljev teh »starih« pijač, ki so se vmes seveda že zamenjali,« za Ljubljanainfo razkrije Korošec.

Tako se zdi, da z njihovo ponudbo lovijo novitete, hkrati pa oživljajo staro.

Ko se Maček spet dodobra namesti na svoji lokaciji, bomo pa lahko ob večernih urah, ko po nekaj kozarčkih prija nekaj prigrizniti, dobili tapas s pršutom, olivami, guacamolijem … 

»Tukaj se še poigravamo z idejami,« nas pušča v pričakovanju Korošec.

Njihova ciljna publika so Ljubljančani, ki so v Mačku pred leti naročili že nekaj kavic, piv in kozarcev vina, ter želijo začutiti pravo ljubljansko vzdušje in se spominjati »dobrih starih časov«.

Tako so se že ob našem intervjuju z novima gostincema s promenade slišale mnoge »čestitke« ob odprtju lokala, v katerem pa se že zbirajo Ljubljančani.

Starejše novice