Slika je simbolična.
Selma Špendl
Pet, 20.1.2023 07:00
Kakšno je samostojno gibanje slepih in slabovidnih po ljubljanskem urbanem prostoru?

Na Mestni občini Ljubljana ocenjujejo, da je na področjih iz pristojnosti mesta odstranjevanje in preprečevanje nastajanja novih preprek, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni, zgledno urejeno.

»Uvajanje rešitev, ki slepim in slabovidnim omogočajo lažjo in varnejšo mobilnost ter vključevanje v življenje mesta, skrbno načrtujemo, redno se odzivamo tudi na posamične pobude za ureditve na točno določenih lokacijah v mestu ter izvedemo potrebna dela za ureditev stanja,« je za Ljubljanainfo dejala Mestna občina Ljubljana.

Mestni potniški promet

Za lažjo uporabo mestnega potniškega prometa so mestni avtobusi opremljeni z avdio napovedniki postajališč, sama postajališča mestnih avtobusov pa so za slepe in slabovidne opremljena tako s talnimi taktilnimi oznakami kot tudi s tipnimi napisi na nadstrešnicah.

Najobsežnejše in ves čas aktivno je sistematično dopolnjevanje sistema talnih taktilnih oznak na javnih površinah, kar slepim in slabovidnim v Ljubljani omogoča lažjo in varnejšo mobilnost po mestu.

Programi podpore slepim in slabovidnim

Slepim in slabovidnim naj bi bil tudi na voljo brezplačni prevozi na klic z vozili Kavalir na območju mestnega središča ter s Klinko Kavalirjem na območjih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Onkološkega inštituta Ljubljana.

»Zelo velik poudarek na dostopnosti vsebin in ponudbe osebam z oviranostmi na splošno, med njimi tudi slepim in slabovidnim, je viden pri izvajalcih oziroma ponudnikih kulturnih vsebin v mestu (na primer avdio vodiči, tipni eksponati, tipne makete, taktilne vodilne oznake, pripisi v brajici),« so dodali v Mestni občini Ljubljana.

Kot so še sporočili, preko javnih razpisov za sofinanciranje različnim nevladnim organizacijam, tudi invalidskim, prav tako namenjajo sredstva za programe podpore slepim in slabovidnim.

Mestni komunikacijski kanali omogočajo tudi slepim in slabovidnim neoviran dostop do informacij.

»Občina po meri invalidov«

»Z namenom širše kampanje, ki bi ozaveščala javnost o težavah, s katerimi se srečujejo osebe z oviranostmi v Ljubljani in hkrati okrepila konkretne aktivnosti za odpravljanje raznovrstnih ovir, smo že leta 2008 pristopili k projektu Listina 'Občina po meri invalidov' in leta 2009 listino tudi prejeli,« so dodali.

Konec leta 2022 so v Bruslju prejeli bronasto priznanje Access City Award 2023, ki ga podeljuje Evropska komisija. Na natečaju naj bi sodelovalo 43 mest iz vse Evrope, v finalni izbor pa se jih je uvrstilo le šest, poleg Ljubljane še Cordoba, Grenoble, Hamburg, Merida in Skellefteå. 

»To je že četrto priznanje na omenjenem natečaju (za leto 2012 smo prejeli posebno pohvalo, za leto 2015 bronasto in za leto 2018 srebrno priznanje), s katerim si Ljubljana utrjuje položaj na samem vrhu evropskih mest na področju dostopnosti osebam z oviranostmi in starejšim,« so še pojasnili na ljubljanski občini.

Trdijo, da je zagotavljanje dostopnosti ena od prednostnih nalog Mestne občine Ljubljana, zato že vrsto let izvajajo aktivnosti za povečevanje in izboljševanje dostopnosti grajenega okolja, javnih (zelenih in prometnih) površin, javnih prevozov, storitev in programov ter informacij.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice