Se bomo po novem tako kot z mestnimi avtobusi z ladjicami vozili po reki Ljubljanici?
Zna se zgoditi, da kartice Urbana ne bomo več uporabljali le za vožnjo z mestnimi avtobusi. Občina in Ljubljanski potniški promet (LPP) v jeseni načrtujeta uvedbo redne ladijske linije po reki Ljubljanici.

Vožnjo z ladjico, za katero boste odšteli 1,30 evra, pa bi tako kot avtobuse plačevali z Urbano ali mobilnim telefonom. S septembrom bi se z ladjico lahko prvič zapeljali po poskusni redni liniji med Žitnim mostom in Livado, napovedujejo na LPP-u.

Od Žitnega mosta do Livade in nazaj

V naslednjem tednu naj bi predvidoma izšel razpis, na podlagi katerega bo LPP izbral ponudnika za prevoz z ladjico. Nato sledi poskusna doba, ki bo trajala pol leta. V tem času bi ladjica po redni liniji vozila vsak dan, vsako polno uro. Med tednom bi vozila med 7. in 18. uro, ob koncu tedna med 9. in 20. uro. S tem želijo oceniti število uporabnikov in ugotoviti ali se bo projekt sploh obnesel. Vožnja s to ladjico bo namreč namenjena predvsem domačinom. Za turiste ne bo tako zanimiva, saj bo precej hitra, na njej pa ne bo turističnega vodenja, kot ga ponujajo drugi prevozniki na reki Ljubljanici. 

Predvidene postaje bodoče redne linije, kjer bodo potniki lahko vstopali in izstopali na ladjico so: Žitni most, Mesarski most, Dvorni trg, Trnovski pristan pri pritoku Gradaščice in Trnovski pristan pod Prulskim mostom ter Livada. 
 

Kaj to pomeni za ljubljanske rečne kapitane?

V letošnjem letu je epidemija ohromila promet na Ljubljanici, turistični prevozniki s svojimi ladjici v primerjavi z lanskim letom prepeljejo le od 5 do 10 odstotkov ljudi. Skrbi jih, da bodo z uvedbo redne potniške linije po Ljubljanici, še na slabšem. Zaradi nekonkurenčne cene, prevozniki vožnjo ponujajo za okoli 10 evrov, redna linija pa bo na voljo za 1,3 evra, se zna zgoditi, da bo velik interes tudi med turisti. In tega se bojijo. Po drugi strani pa dvomijo, da bi zaradi spreminjajočih se razmer na reki, ladijska linija LPP lahko postala redna. 

Preberite še

Starejše novice