Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 19.8.2022 07:00
Ljubljanska občina je predstavila aktivnosti za omilitev vročinskih valov.

93 različnih organizacij, zavodov, društev in posameznikov je v začetku julija ljubljanskega župana Zorana Jankovića v javnem pismu opozorilo, da vročinski valovi postajajo vse pogostejši, tovrstni vremenski dogodki pa še posebej prizadenejo večja mesta, pri čemer naša prestolnica ni izjema.

»Vsak vroč dan, ko ne ukrepamo, pomeni manj življenja v Ljubljani - na žalost celo dobesedno,« so zapisali.

Kot pravijo, Ljubljana nujno potrebuje več parkov in drugih zelenih površin, več dreves, vodne površine, zelene ulice z manj prometa in druge dolgoročne ukrepe za hlajenja mesta.

Mestna občina Ljubljana: »Gradimo Ljubljano kot mesto po meri človeka z visoko kakovostjo življenja«

Mestna občina Ljubljana se je na pismo odzvala in predstavila vse aktivnosti, ki jih izvajajo za omilitev poletnih vročinskih valov in podnebnih sprememb. 

Na občini so pojasnili, da trenutno pripravljajo Vizijo Ljubljane do 2045, ki prepoznava podnebne spremembe kot temeljni izziv prihodnjega razvoja.

Kot so zapisali, je celoten razvoj usmerjen v razogličenje virov za proizvodnjo toplote in elektrike. Poleg izgradnje plinsko-parne enote, ki se že zaključuje, med ključne projekte spada tudi povečanje uporabe obnovljivih virov energije ter izgradnja objekta za energijsko izrabo nereciklabilnih mešanih komunalnih odpadkov. 

Prav tako izpostavljajo projekt energijske izrabe reke Ljubljanice s postavitvijo treh malih hidroelektrarn in vzpostavitvijo krožne plovne poti po Ljubljanici. 

Lotili so se tudi energetske prenove občinskih objektov, do zdaj so jih prenovili 86.

Na občini izpostavljajo prizadevanja za ozelenitev mesta

Posebej so izpostavili aktivnosti za ozelenitev mesta. »Kljub temu da je Ljubljana med najbolj zelenimi svetovnimi prestolnicami, mesto nenehno ozelenjujemo,« so zapisali: »Degradirane, prezrte in neizkoriščene dele mesta spreminjamo v nove zelene površine, s čimer prispevamo k blaženju podnebnih sprememb.«

Pojasnjujejo, da v okviru rednega vzdrževanja na javnih zelenih površinah v mestu v povprečju zasadijo 600 dreves na leto. »V zadnjih 15 letih smo zasadili preko 40.000 novih dreves ter vzpostavili preko 120 hektarjev novih zelenih površin,« dodajajo.

V zadnjih štirih letih so zasadili okoli 3000 dreves, od tega lani 1080, letos pa do zdaj 300.

Cilj Vizije 2045 je delež zelenih površin v občini dvigniti na 76 odstotkov in doseči, da bo Ljubljana evropska prestolnica z največ zelenimi površinami na prebivalca.

Od leta 2020 postopno ozelenjujejo tudi nadstrešnice na avtobusih postajah. Tam zasajujejo le avtohtone rastline, vzgojene v Botaničnem vrtu Ljubljana. Leta 2020 so ozelenili tri nadstrešnice, lani pet. V letošnjem letu nadaljujejo ozelenitev na petih nadstrešnicah. 

Sprejeli strategijo razvoja podeželja

Na občini dodajajo, da aktivnosti občine potekajo tudi na področju samooskrbe z lokalno in ekološko pridelano hrano. V letošnjem letu so sprejeli Strategijo razvoja podeželja in urbanega kmetijstva za obdobje 2021-2027, s poudarkom na doseganju višje stopnje samooskrbe in prilagajanju na podnebne spremembe.

Ukrepi vključujejo denarne spodbude za sofinanciranje naložb na kmetijskih gospodarstvih v ekološko ali integrirano pridelavo, urejanje novih zelenih površin ob Savi v Črnučah, kjer so desetletja nastajali neurejeni in nezakoniti vrtički, vzpostavitev javnih sadovnjakov in vzpostavitev Čebelje poti, s katero spodbujajo ozelenitve z medovitimi rastlinami.

Izvajajo tudi projekte in ukrepe za spodbujanje trajnostne mobilnosti, kot je vzpostavitev novih kolesarskih in sprehajalnih površin.

Dodajajo, da so z vidika ohranjanja mesta pomembne tudi vodne površine, zato na občini vzdržujejo, ohranjajo in vzpostavljajo nove kakovostne obvodne prostore. Po občini so postavili 51 pitnikov in pet fontan s pitno vodo.

Janković: Strinjamo se, da ne potrebujemo le začasnih ukrepov

Janković je na koncu izrazil strinjanje s podpisniki javnega pisma: »Strinjamo se z vami, da ne potrebujemo le začasnih in kozmetičnih ukrepov in prepričani smo, da prav zgoraj navedeni projekti in načrti za razvoj to dokazujejo.«

Ob tem je ljubljanski župan podpisnike pisma povabil, da sodelujejo pri soustvarjanju razvoja Ljubljane.

Starejše novice