Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 8.12.2022 09:15
Mestna občina Ljubljana že sedmič izbira naj mestni blok, prijave so odprte do 28. decembra.

Leta 2016 je Mestna občina Ljubljana v okviru programa Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016 zagnala akcijo Naj blok, v kateri se izbira večstanovanjske objekte, ki so v Ljubljani najbolj prijazni za bivanje.

Akcija, ki jo je pravzaprav predlagal meščan, se je izredno dobro prijela in tako natečaj za naj blok letos odpirajo že sedmič.

Med bloki, ki so doslej prejeli ta naziv, so denimo večstanovanjska stavba na Beethovnovi ulici 9, v centru mesta, stolpnica na Topniški ulici 45 in stolpnica na Pokopališki ulici 1.

Osnovni namen akcije je spodbuditi stanovalce v večstanovanjskih stavbah, da po najboljših močeh vsakodnevno pripomorejo k temu, da bo njihov blok odraz čistega, urejenega in okolju prijaznega sobivanja.

Poleg tega želi občina na ta način ohraniti zavedanje, da je Ljubljana mesto, ki ves čas stremi k zelenim aktivnostim na vseh področjih.

Pogoji za sodelovanje

Predlagana večstanovanjska stavba, ki želi postati Naj blok leta, mora izpolnjevati kar nekaj pogojev.

Mora biti starejša od dvajset let, na stavbi mora biti izvedena investicijska obnova, večinski lastniki morajo biti etažni lastniki stanovanj, stanovanjskih enot mora biti vsaj deset, stavba mora imeti veljavno energetsko izkaznico, zelenica stavbe ne sme biti preoblikovana v parkirišče, če ima stavba dvigalo, mora imeti tudi klančino za gibalno ovirane.

Pri ocenjevanju pa komisija upošteva tudi naslednje kriterije: skladnost fasade z okoljem, energetska učinkovitost bloka, enotnost senčil in stavbnega pohištva, urejenost pripadajočega zemljišča in širše okolice, urejenost notranjih skupnih prostorov stavbe in urejenost kolesarnice.

Razglasitev zmagovalca bo predvidoma spomladi 2023.

Starejše novice