Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 5.9.2023 10:00
Oštevilčevanje je zahtevala zaradi lažjega nadzora dostavljalcev.

Dostavljavci hrane platform Wolt in Glovo ne nosijo več identifikacijskih številk.

»Ponudnika storitev prevoza hrane na dom sta Mestno občino Ljubljana nedavno obvestila, da je Urad Informacijske pooblaščenke izdal odločbo, na podlagi katere je odredil prenehanje obdelave identifikacijskih številk in dokončno odstranitev vseh številk s torb dostavljavcev,« so sporočili z Mestne občine Ljubljana.
 

Oštevilčevanje dostavljavcev je bil kompromis z Mestno občino Ljubljana, ki je oštevilčevanje zahteval zaradi lažjega nadzora dostavljavcev, ki bi v mestnem središču naredili cestnoprometni prekršek.

Občina je razmišljala tudi o prepovedi vožnje dostavljavcev v mestnem središču.

»Čeprav mestno redarstvo ne vodi ločenih podatkov o številu prometnih prekrškov, katerih povzročitelji so dostavljavci hrane na dom, smo v obdobju označevanja torb dostavljavcev hrane z identifikacijskimi številkami v praksi zaznavali manjše število kršitev cestnoprometnih predpisov. Zato smo v Mestni občini Ljubljana mnenja, da je ukrep povečeval varnost vseh udeležencev v cestnem prometu. Med drugim tudi samih dostavljavcev hrane.«

 

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pred časom za Dnevnik sporočila, da morata platformi najprej izkazati, da za identifikacijo dostavljavcev ne obstajajo drugi realni in z vidika varstva osebnih podatkov manj invazivni ukrepi, kot je denimo nadzor policije ali mestnih redarjev.

Ti imajo zakonska pooblastila za ustavitev in identifikacijo morebitnih kršiteljev cestnoprometnih predpisov.

»V Mestni občini Ljubljana odločitev Urada Informacijske pooblaščenke obžalujemo in upamo, da se bosta ponudnika storitev prevoza hrane na dom zoper izdano odločbo pritožila na Upravno sodišče Republike Slovenije.«

Starejše novice