zalastritof
Pet, 18.2.2022 07:00
Meščani se pritožujejo, ker številni dostavljalci hrane z mopedi in kolesi vozijo po površinah, namenjenih pešcem.

V času epidemije in predvsem zaprtja države, ko se je večina skoraj ves čas zadrževala doma, je postala dostava hrane vse bolj priljubljena. 

Naročil je vse več, prav tako je z dostavljalci, ki pa včasih, ko hitijo, da bi čim hitreje dostavili čimveč naročil, pozabijo na cestno prometne predpise, nekateri pravila prekršijo celo do te mere, da z raznimi vozili, ki jih uporabljajo za dostavo hrane, divjajo po peš conah.

To je zmotilo tudi Ljubljančane.

Eden od meščanov se je s pritožbo obrnil na ljubljansko mestno občino. Zapisal je: 

»V Ljubljani se je razpasla grda navada, da dostavljavci Wolta z mopedi in kolesi vozijo po pločnikih. Najbrž ni odveč podatek, da so te vožnje največkrat precej divje, saj se dostavljavcem mudi.

Pločniki niso namenjeni temu in za pešce je to res zelo moteče, da ne rečem nevarno. Zanima me, če imate v planu reševanje tega problema?«

Kaj odgovarjajo na občini?

Na Mestni občini Ljubljana so na pritožbo že odgovorili. 

»Na več lokacijah izvajamo periodične nadzore mirujočega prometa na podlagi katerih beležimo številne ukrepe. Skladno z delovnimi plani in prioritetami bomo z nadzori nadaljevali tudi v bodoče in v primeru zaznave kršitev cestno prometnih predpisov izvedli ustrezne ukrepe,« so zapisali.

Kaj pravi policija?

»Policisti na območju Mestne občine Ljubljana ugotavljamo kršitve kolesarjev in voznikov mopedov, med katerimi so tudi dostavljavci hrane,« so za Ljubljanainfo povedali na Policijski upravi Ljubljana.

Dodali so: »Omenjeni so prisotni na cestah tako v času epidemije kot tudi v zimskem času, česar je bilo v preteklih letih manj, saj je bilo običajno v zimskem času kolesarjev in mopedistov manj na cestah.«

Kakšne so kazni?

Takšne kazni lahko dostavljalce (in seveda tudi vse ostale posameznike), ki ne spoštujejo predpisov: 

  • 40 evrov za prekršek voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja (recimo kolesarja), če ne vozi po cesti ali delu ceste, ki je namenjena prometu tiste vrste vozil, ki ji pripada,
  • 80 evrov za prekršek voznikov lahkih motornih vozil ali kolesarjev, ki v območju za pešce načina in hitrosti gibanja ne prilagodijo razmeram v prometu, njihova hitrost pa ne sme preseči največje hitrosti, s kakršno se lahko gibljejo pešci in
  • 120 evrov za prekršek voznika motornega vozila (recimo voznika mopeda), če ne vozi po cesti ali delu ceste, ki je namenjena prometu tiste vrste vozil, ki ji pripada.

Starejše novice