Fotografija je simbolična (foto: Bobo).
Nika Vajnhandl
Sre, 15.12.2021 14:36
Energetika Ljubljana načrtuje gradnjo treh hidroelektrarn na Ljubljanici.

Trenutno postavljajo temelje za izvedbo trajnostnega projekta Energetska izraba Ljubljanice ob istočasni vzpostavitvi krožne plovne poti. 

»Projekt ima z vidika zagotavljanja habitata naravovarstveni potencial, z vidika vzpostavitve alternativnih prometnih poti in pridobivanja hidroenergije pa okoljsko-energetski potencial,« za Ljubljanainfo pojasnijo na Energetiki Ljubljana. 

Tri hidroelektrarne na Ljubljanici

V sklopu projekta načrtujejo postavitev treh malih hidroelektrarn, in sicer pri Plečnikovi zapornici na Ambroževem trgu, v Gruberjevem prekopu in pod Sotočjem. 

To bi poleg okolju prijazne proizvodnje električne energije omogočilo tudi dodano vrednost na področju revitalizacije priobalnega pasu mestne Ljubljanice in Grubarjevega prekopa, turizma, prometa - sklenjena plovna pot okrog Grajskega griča - ter povečanja poplavne varnosti. 

»Pričakovana proizvodnja električne energije je za približno 75 odstotkov potreb razsvetljave mesta Ljubljane,« razkrijejo za Ljubljanainfo.

Ocenjena vrednost projekta po trenutnih cenah je 45 milijonov evrov, zaključek gradnje pa je načrtovan v prvi polovici leta 2026.

Starejše novice