Foto: Služba Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 13.7.2022 20:00
Danes so Ljubljančani skupaj z ljubljansko mestno upravo nadaljevali z odstranjevanjem invazivnih deljenolistnih rudbekij.

V soboto, 9. julija, in danes, 13. julija 2022, je Mestna občina Ljubljana skupaj s prebivalci Ljubljane na območju naravnega rezervata Mali Rožnik odstranjevala invazivno deljenolistno rudbekijo (Rudbeckia laciniata). 

V soboto je akcija potekala v dopoldanskem terminu, danes pa se še zaključuje, saj se je začela ob 16. uri, njen konec pa je predviden ob 20. uri.

Prostovoljci, ki so sodelovali pri odstranjevanju, so se zbrali na pločniku ob uvozu na Žabjo ulico. Za sodelovanje ni bilo potrebno izkazati nobenega predznanja, saj so skupino koordinirali poznavalci tujerodnih vrst rastlin. 

Cilj akcije odstranjevanja je omejiti širjenje izbranih vrst rastlin na nekaterih naravovarstveno najpomembnejših območjih, kamor sodi tudi naravni rezervat Mali Rožnik, ki se nahaja na območju Rakovniškega barja.

V letu 2015 je občina začela z družbeno odgovorno kampanjo Rokavice gor!, s katero želijo opozoriti na pravočasno odstranitev zdravju škodljivih invazivnih rastlin in živali. Pri omejevanju invazivnih vrst je namreč najboljša preventiva. 

Odstranjene invazivne tujerodne rastline v Ljubljani trenutno kompostirajo ali sežigajo, s pilotnim projektom predelave v papir na polindustrijskem nivoju pa so v Ljubljani že dokazali, da jih je mogoče uporabiti tudi v druge namene.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice