Foto: Bobo
Pia Seidl
Pet, 15.4.2022 15:35
V okviru četrte konference o e-mobilnosti v občinah, ki je potekala na Brdu pri Kranju, je bila Ljubljana razglašena za najboljše e-mobilnostno mesto v Sloveniji.

Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da je občina Ljubljana na podlagi seštevka ocene strokovne komisije in zbranih glasov v spletni anketi dosegla zmago.

Druga zmaga Ljubljane

Po letu 2020 je tu že druga zmaga prestolnice, kar potrjuje, da je še naprej najbolj aktivna mestna občina na področju elektromobilnosti.
 

Spodbujanje trajnosti v mestu

V Mestni občini Ljubljana namreč sledijo temeljnemu cilju trajnostne mobilnosti v mestih, kar pomeni, da želijo nadomestiti dosedanji prometni sistem z energetsko bolj učinkovitimi, okoljsko neškodljivimi, prostorsko manj potratnimi in bolj zdravimi oblikami prometa v mestu in osrednjeslovenski regiji, so izpostavili.

Kako občina spodbuja elektromobilnost?

Že leta 2013 je prestolnica sprejela Strategijo elektromobilnosti. 

V okviru projekta zelena prestolnica Evrope 2016 so predstavili nov sistem souporabe vozil »car sharing« model Avant2Go, v katerem so v uporabi izključno električna vozila.

Meščanom so za brezplačno uporabo na voljo električna vozila Kavalir, ki vozijo po mestnem središču, zaprtem za motorni promet, po pokopališču Žale, po celotnem območju Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Onkološkega inštituta Ljubljana.

Meščani in obiskovalci Ljubljane se lahko zapeljejo tudi z električnim turističnim vlakcem Urban.

Na javnih površinah so postavljene polnilnice za električna vozila, med službenimi vozili mestne uprave in javnih podjetij Mestne občine Ljubljana.

Starejše novice