Ljubljanainfo
Pon, 4.1.2021 10:02
S 15. januarjem začne veljati prepoved prehitevanja za tovorna vozila na A1 avtocesti med Šentiljem in Koprom, je na Twitterju sporočil Prometno-informacijski center za državne ceste. 

Ta prepoved pa bo veljala le dnevno, med 6. in 18. uro. V nočnem času bodo tovornjaki še vedno lahko prehitevali.

Prepoved prehitevanja tovornih vozil naj bi po načrtih uporabnikom slovenskih avtocest in hitrih cest zagotavljala večjo pretočnost in varnost prometa, vzpostavitev reševalnega pasu, lažje izločanje ostalih vozil z avtoceste, manj živčnosti in večjo pretočnost v območjih delovnih zapor.

S prepovedjo prehitevanja tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton, sovpada tudi uvedba avtocestne policije, ki jo bodo z namenom zagotovitve večje varnosti, zmanjšanja zastojev in vzpostavitve reda na slovenskih avtocestah in hitrih cestah uvedli  ministrstvo za notranje zadeve in policija v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo in Družbo za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Avtocestna policija naj bi k izboljšanju varnosti in pretočnosti pripomogla tudi zato, ker bo prej na kraju prometnih nesreč in kaznivih dejanj, njeno odkrivanje in sankcioniranje pretežkih tovornjakov, ki so nekajkrat težji od dovoljenih vrednosti, pa bo zmanjšalo uničevanje avtocestnega cestišča, kar bo imelo za posledico boljše in varnejše avtoceste za vse uporabnike.

Starejše novice